Коментар на разследващия журналист Джовани Бианконе

Кръстниците на италианската мафия са в затвора или мъртви. Зад решетките липсваше само Матео Денаро, издирван от 1993 г. насам и считан за последният дон на Коза Ностра. Миналата седмица той беше арестуван. 

Кореспондентът на Нова в Италия – Антоанета Николова,  разговаря със сицилианския разследващ журналист Джовани Бианконе.

Арестуваха най-известния бос на италианската мафия

“Матео Месина Денаро се укрива от 30 години, но помогна и това, че преди него се издирваха други - по-важни босове като Тото Риина и Провенцано, върху които беше фокусирано издирването - много по-важни от него, защото те са истинските вдъхновители и автори на атентатите от 1992 г. и 1993 г.”, обясни Бианконе. 

Издирването на Месина Денаро започнало през 2006 г. при ареста на Бернардо Провенцано. През последните 15 години Денаро не винаги е бил в Сицилия. Органите на реда обаче започват същинскто издирване едва преди 2 години, след заболяването на Денаро. 

100 агенти са участвали в задържането на италианския мафиотски бос Месина Денаро

“Преди да бъде толкова болен той беше другаде. Но все още няма следа за предишните места. Разследването ще проследи и другите локации, на които е бил в миналото, както и кой и как му е помогнал”, каза още Бианконе. 

През последните 2 години Денаро живее с друга самоличност. Следователите не са знаели как изглежда. Имали са единствено стара снимка и запис на гласа му. 

Матео Денаро - да заловиш неуловимия

Бианконе е категоричен - Денаро не е главата на Коза Ностра, а последният от издирваните атентатори през  1972 г., които убиха магистратите Джовани Фалконе и Паоло Борселино, както и цивилни хора. “Той със сигурност имаше тежест в Коза Ностра, но не беше глава. Той беше глава на клана Трапани на Коза Ностра”, поясни журналистът. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.