Шофьорът на колата Саша, почина преди дни от раните си, след като 7 дни се бори в болница

Преди седмица Лазар Радков от кампанията "Капачки за бъдеще", беше уцелен от минохвъргачка, пътувайки в Украйна. Колата им беше ударена, докато се опитваха да стигнат и да помогнат. Шофьорът на колата Саша, почина преди дни от раните си, след като 7 дни се бори за живота си в болница. 

По думите му всички са се молили за Саша, но раните му са били твърде тежки. "Всеки ден в териториите с военни действия е подарък. Той беше ходил и на други хуманитарни мисии, беше украински пастор. Даваше надежда и успокояваше хората. Били сме в много села с него, Саша има семейства и внучета. Свързал съм хора, които искат да помогнат, с дъщеря му", обясни той.

Почина раненият при обстрел в Украйна българин Саша Андреев

Запознават се миналото лято по време на хуманитарна мисия. "Инцидентът стана югозападно от Купянск, на няколко километра от зоната на военните действия. В същия ден е имало множество обстрели с дронове. Колата беше ударена отпред и отляво. Бяха спукани лява и дясна гума. Никой не е губил съзнание, беше сериозен гърмеж, стъклата се напукаха, вратите не се отваряха. Разбих стъклото, за да излезем. Трябва да палим свещи, че има мир тук", разказа Радков.

Превозвали са пакети с храна за нуждаещи се. "За 11 минути стигнахме до болница. Той беше усмихнат, вдигна палец. Беше евакуирал хора под обстрел, беше смел. Засегнати са били далакът и белият му дроб. Доста хора ми писаха лоши неща, клеветнически съобщения - че парите от "Капачки за бъдеще" отиват в Украйна, което е лъжа. Не се сърдя на хората, които говорят така, но ние помагаме навсякъде", посочи той. 

Според него сред причините да помага са възпитанието, детски травми, но и защото един човек може да направи много. От скоро изкарва и курсове за парамедик. "Носи ми удовлетворение да съм полезен и да помагам", откровен е Лазар Радков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.