Песента „Полегнала е Тодора“ звучи в началото на филм, номиниран за 9 "Оскар"-а

От тази седмица по кината върви „Баншите от Инишерин“ на Мартин Макдона. Филмът има 9 номинации за „Оскар”, включително за най-добра музика. Лентата започва с българската песен „Полегнала е Тодора“, която е написана от Филип Кутев.

В рубриката „Историите на Мария Йотова” ви срещаме с дъщерята на легендарния диригент -  професор Елена Кутева, която днес е заместник директор на хора, който носи името на баща ѝ.

„Казаха ми, че филмът започва с песента. На нейния фон гледаме панорама на безумно красивата ирландска природа”, споделя тя.

По думите ѝ тази музика, българският фолклор, са толкова универсални, че могат да въздействат, независимо от думите. „Виждала съм как на концерт  в Лондон, в Япония, в Австрия – хората плачат на българска песен. Те не знаят за какво се пее. Те плачат на звука. Обяснявам си го с универсалността на музикалния език. С нещо, което се съдържа и има универсални, космически послания”.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.