Вижте част от исканията на хората

Хиляди протестираха в Мадрид, настоявайки за прекратяване на лова с кучета. Демонстрантите   се разхождаха с домашните си любимци по улица Гран Виа, викайки „спрете лова“ и „лов, национален срам“

Недоволството идва в момент, когато парламентът в Испания ще гласува нов регламент, който предизвика дебат. В Испания кучетата се използват за проследяване или улавяне на животни като елени, диви свине и зайци. Ловната индустрия генерира повече от 5 милиарда евро годишно. 

Пенсионната реформа: Втора вълна на стачките във Франция

„Животните трябва да са свободни и щастливи, а хрътките и всички ловни животни трябва да спят на диван“, каза протестиращата Лара Мена, служителка в кучешки приют в Мадрид.

Поддръжниците на законопроекта казват, че повечето изоставяния на кучета се случват в провинцията. Около 167 000 кучета са били изоставени в Испания през 2021 г., много от които след края на ловния сезон.

Законопроектът задължава собствениците на кучета да се снабдяват с разрешителни за отглеждане на животни, което според ловците и развъдчиците на кучета е почти невъзможно за тях.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.