От организацията обявиха, че ще окажат помощ

Два обекта, включени в списъка на световното наследство в Сирия и Турция, са пострадали от опустошителното земетресение, съобщи агенцията на ООН за култура ЮНЕСКО. Като добави, че е възможно да има и други засегнати.

Земетресението в понеделник засегна една от най-дълго населените области на планетата в рамките на т.нар. плодороден полумесец, който е станал свидетел на появата на различни цивилизации - от хетите до османците. Тази богата история е оставила след себе си множество археологически обекти - много от тях на хиляди години - които от десетилетия са основни туристически атракции.

СНИМКИ ОТ РАЗРУШЕНИЯТА И СПАСИТЕЛНИТЕ АКЦИИ ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА ТУК

Екип на NOVA с разказ от епицентъра на трагедията

Освен щетите, нанесени на стария град на сирийския град Алепо и на крепостта в югоизточния турски град Диарбекир, ЮНЕСКО съобщи, че най-малко три други обекта на световното наследство могат да бъдат засегнати, включително известният археологически обект Немрут Даг.

"Нашата организация ще окаже помощ в рамките на своя мандат", заяви генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле.

В изявление на ЮНЕСКО се казва, че тя и партньорите ѝ вече са извършили първоначално проучване на щетите от земетресението. В него се казва, че е "особено загрижена" за стария град Алепо, който от 2013 г. е в списъка на световното наследство в опасност заради гражданската война в Сирия. "В цитаделата са забелязани значителни щети. Западната кула на старата градска стена се е срутила, а няколко сгради са отслабени", се казва в доклада.

Алепо е бил търговският център на Сирия преди войната и се смята за един от най-дълго обитаваните градове в света, разполагащ с пазари, джамии, кервансараи и обществени бани. Но обсадата, наложена на бунтовниците от правителствените сили, го остави обезобразен. Сирийската дирекция по антиките вече изрази загриженост за щетите, като заяви, че части от северните защитни стени на Алепо са се срутили.

Трагедията в Турция и Сирия В СНИМКИ

СЛЕД ТРУСОВЕТЕ: Загиналите в Турция и Сирия са над 4300 души

В Турция ЮНЕСКО заяви, че е натъжена от "срутването на няколко сгради" в обекта на световното наследство - крепостта Диарбекир и прилежащите градини Хевсел. Тя подчертава, че целият район е бил важен център през римския, сасанидския, византийския, ислямския и османския период.

Земетресението преди разсъмване е станало близо до Газиантеп в Югоизточна Турция на дълбочина около 18 км. Постове в социалните мрежи показват, че 2200-годишният замък, построен от римските войски, който се извисява над Газиантеп, се е срутил при земетресението, а стените му са се превърнали частично в руини. Той не е сред 19-те обекта в Турция, които понастоящем са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

"Човешката жертва е сърцераздирателна. Дълбоко сме натъжени и от щетите, нанесени на обектите на културното наследство в Турция и Сирия", заяви неправителствената организация Blue Shield International, която следи за опазването на обектите на културното наследство по света.

Поради метеорологичните условия и отдалечеността на районите, които затрудняват достъпа и предоставянето на информация, ЮНЕСКО заяви, че е възможно да бъдат засегнати и други обекти в Турция, включени в Списъка на световното наследство, намиращи се недалеч от епицентъра. Тя заяви, че сред тях е известният неолитен обект Гьобекли тепе в провинция Шанлъурфа, където се намират най-старите известни мегалити в света на възраст около 10 000 години.

КАДРИ ОТ ДРОН: Разрушенията в Турция след смъртоносните трусове (ВИДЕО)

ЮНЕСКО е загрижена и за обекта Немрут Даг, една от най-емблематичните забележителности на Турция, заради гигантските статуи, които са част от древна кралска гробница, издигната високо в планината.

Третият обект е неохетският археологически обект Арслантепе край Малатия - град, който също е силно засегнат от земетресението.

"ЮНЕСКО мобилизира своите експерти, за да изготви точен опис на щетите с цел бързото обезопасяване и стабилизиране на тези обекти", се казва в съобщението. 

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС