Текат масирани проверки на търговските вериги заради увеличаващите се цени

Няколко агенции в момента извършват масирани проверки на търговските вериги заради увеличаващите се цени на стоките. Служебното правителство обяви, че ще се бори с нелоялните търговци чрез платформа за обмен на информация за случващото се на пазара.

Нинова: Мерките за намаляване на цените на храните няма да свършат работа

Първите краставици от оранжериите на Веселин Велев ще излязат след две седмици, но на цена, по-висока с един лев от миналата година. Причината – увеличените разходи за производството. „Най-голямото перо, което вдига себестойността, е отоплението, горивото - дали си на въглища, дали си на газ, дали си на пелети, торове, препарати”, споделя земеделският производител. Така килограм краставици от производителя на едро става 5 лева.  Веселин Велев обаче твърди, че това не е спекула, а реална себестойност. „Спекула от наша страна няма. Ние не можем да контролираме търговците по веригата колко си слагат надценка. Там е проблемът. Вероятно 7 лева до крайния потребител и нагоре”, коментира той.

По пътя от оранжерията до сергията на пазара марулите от 60 стотинки скачат двойно.

Васил Василев има мандра. Обяснява, че фуражите и енергийните разходи са скочили с 50% само за една година. А това рефлектира върху цената на суровото прясно мляко, което фермерите продават за по един лев на литър. За килограм сирене са нужни 7 литра прясно мляко. Но има опаковка, заплати, производствени и енергийни разходи, транспорт. Така килограмът на сиренето става 15 лева, изчислява производителят, а на кашкавала - 25 лева.

Завишени ли са изкуствено цените на храните у нас

От производителите се насочваме към големия хранителен магазин с въпроса при тях ли е спекулата. „Не е при нас, не е при дребния търговец. При нас стоката идва всеки ден с различни цени. Спекулата не е при дребния търговец, тя е на по-високо ниво”, заяви Дафинка Дългърова, която е собственик на хранителен магазин. Твърди, че продава с надценка между 10 и 20%.

И макар, че никой в търговската мрежа не признава за спекула, то потребителите я усещат по джоба си. Контролните органи твърдят, че проверките продължават, а уличени в спекула до момента няма.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.