След завръщането си у нас спасителните екипи ще работят с психолози

Много лесно отчаянието у хората след опустошителното земетресение, ударило Турция и Сирия, преминава в гняв. Това разказа ръководителят на българските спасители в Турция Красен Георгиев и шефът на ПСС Емил Нешев в студиото на “На Фокус с Лора Крумова”. 

Те разказаха за работата си на терен и за борбата с времето, в опит да спасят колкото се може повече хора. 

Броят на жертвите в Турция и Сирия надхвърли 33 000

“Наблюдавахме ситуации, в които армията водеше мародери с белезници по улицата и ги пазеше от другите хора, за да не ги разкъсат живи. Бяха заловени, че крадат”, разказа Георгиев. 

На фона на тази гледка обаче, жителите на опустошените градове също са участвали в спасителните акции - с вода и храна за екипите. 

“За мен най-истинската радост беше при първия ни случай, когато стана ясно, че има жива жена”, разказа ръководителят на българските спасители. 

“Понякога е необходимо да вложиш огромни ресурси, но колкото и да са големи те, за да спасиш един човешки живот -  те си струват. Един човешки живот да спасиш - всичко друго губи смисъл”, категоричен е Емил Нешев.

Български спасители от Турция: Оставихме сърцата си при руините

След завръщането си у нас спасителните екипи ще работят с психолози. 

“Толкова много смърт, разрушение, човешка мъка, отчаяние трудно може да не остави следа в човек”, каза още Нешев, шеф на ПСС.  “Колегите са железни. Те се държат. Но винаги има риск това, което е останало в душата а човек да се измени”, изпълни той. 

Това, което ще остане запечатано в съзнанието им обаче, са разрушенията.  “Разрушенията от първото ни влизане в града. Излязохме от един тунел и на влизане в града нямаше нищо. Всичко беше или разрушен до основи, или наклонено до такава степен, че не може да бъде възстановено”, разказа Красен Георгиев.

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.