Това заяви енергийният министър

Достъпът до пристанището в Александруполис означава достъп на страната ни до световния петролен пазар. Това каза в „На фокус с Лора Крумова” министърът на енергетиката Росен Христов.

„За момента Черно море е затворено море. Само Босфорът е връзка със Световния океан и можем де факто да доставяме нефт само от източници, които са в района на Черно море, което основно е Русия. С достъп до пристанището в Александруполис ще получим достъп до световния петролен пазар”, подчерта министърът.

Опит за рестарт на петролопровода Бургас-Александруполис (ОБЗОР)

Той обясни защо се възстановява петролопроводът Бургас-Александруполис: „Това е нашата системна стратегия, която прилагаме за диверсификация на енергийните източници. Приложихме това нещо в доставките на газ, приложихме го и в сферата на ядреното гориво, прилагаме същото и при доставките на петрол. Идеята е да имаме достъп до световен пазар”. По думите му проектът няма да обслужва руски интереси, тъй като петролопроводът, свързвайки рафинерията с пристанището в Александруполис, ще позволи разтоварването на танкери от избрани от страната ни източници от световния пазар, допълни Христов.

Бюджет за проекта все още не е изготвен, но след подписването на меморандума в Гърция е създадена работна група, която да се заеме с тази задача, каза още ресорният министър. Очакванията обаче били проектът да е икономически рентабилен за България. „Въпросът не е в цената. Въпросът за нас е стратегически - искаме ли да имаме независими доставки на петрол”, подчерта Росен Христов. По груби сметки този проект ще струва на страната ни няколкостотин милиона евро.

Министърът заяви, че в началото на 2024 г. трябва да е абсолютно ясно дали проектът ще стартира. Изграждането обаче няма да завърши до края на следващата година. „Има варианти за временно решение по море да доставяме за някакъв сравнително кратък период неруски петрол, докато петролопроводът бъде изграден”, обясни Христов.

Той коментира и корупцията в сферата на енергетиката, която стана повод и за втория списък със санкционирани българи по закона „Магнитски”. Обяснението е, че в ресора се борави с огромни суми. Министърът обясни, че именно затова е освободил и ръководството на АЕЦ „Козлодуй” още при встъпването си в длъжност. Причината била доклади, които сочели, че старото ръководство възпрепятства процеса по диверсификация.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.