По-важната статистика е колко мигранти са успели да преминат, смята бившият главен секретар на МВР

"Сериозен е въпросът дали тези потоци от мигранти - част от които спираме, а други пропускаме, не са система за пропускане на враждебно настроена спрямо ЕС и НАТО агентура". Това заяви проф. Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР пред БНР.

По думите му по-важната статистика е колко мигранти са успели да преминат. Като прогнозира, че по първостепенната, второстепенната и третостепенната републиканска пътна мрежа е много възможна да се случва безопасен превоз на мигранти, а бусовете, които са хванати на АМ "Тракия", да се използват само като примамка на полицията. 

Началникът на "Гранична полиция": Трафикантите са инструктирани да катастрофират в патрулките

"Експерти, запознати с обстановката, твърдят, че мигрантските групи са такива, които известно време са пребивавали в турските лагери. В тях има над 4 млн. мигранти, голяма част от тях са от Афганистан и те по-скоро са дошли там през миналото лято и есен, защото сега планинските проходи не са в състояние да бъдат преминати. Заради земетресението средствата са силно ограничени и затова те са решили за най-разумно да тръгнат към Западна Европа”, каза Радулов.

Като експерт по национална сигурност той изтъкна, че младежи, които са неукрепнали и с лабилна психика, са прекрасна плячка за всички разузнавателни централи.

„Турция има стара стратегия за внедряване на агентура. Вероятно част от тях са вербувани. Напълно възможно е в групите, с които са се движели от Афганистан, да има и представители на пакистанското разузнаване, което има сериозни интереси в Западна Европа, и е установено, че използва мигрантския поток за инфилтриране", обясни Радулов.

ЕС РЕШИ: Насочва средства за финансиране на границата ни с Турция

Той изтъкна, че в местоположението, на което е страната ни – външна граница на Европейския съюз, трябва да използваме всички възможности, които ни се предоставят.

Радулов припомни, че ЕС отказва да даде пари за оградата по границата. Съвременната тенденция е за създаване на умна граница - това е сигнална система, която се състои от различни типове датчици от дронове и други съоръжения, които позволяват ранно предизвестие за групи, които идват към българската граница, и оповестяване на дежурни екипи, които са добре подготвени. За създаване на умна граница е нужно да се промени цялата концепция за опазване на границата, обясни експертът.

„Рискът за Европа е осезаем. В Германия има страшно напрежение, защото мигрантите се обгрижват и с държавни, и с общински средства, но така намаляват парите за придобивки, с които германците са свикнали. Отделно социалната система е претрупана. Европа е узряла спрямо идеята да окаже по-концентрирана помощ", допълни Николай Радулов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook