По-рано от Народния театър излязоха с позиция

Протест в подкрепа на дисциплинарно уволнения Александър Морфов като главен режисьор на Народния театър се проведе в София. Пред сградата на театъра се събраха хора, които не са съгласни с действията на директора Васил Василев и настояват за неговата оставка. Самият Морфов потвърди за NOVA, че е получил заповедта си за уволнение.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

А малко по-рано пиарът на театъра Велислава Кръстева обяви с пост във Facebook, че вече няма да е част от екипа. От Народния театър днес публикуваха писмена позиция, в която заявяват, че през последните четири месеца културната институция е бил подложена на системен натиск с тенденциозно провокирани конфликти.

Сред протестиращите са Аделина Банакиева, Кръстю Вапцаров, Никола Додов, Иво Инджев, Ани Вълчанова, Милен Миланов, Валери Йорданов и Вида Пиронкова.

„Невероятна гавра и унижение. Не знам този творец как ще продължи да живее с всичко това, което му се стовари на главата”, заяви  Вида Пиронкова.

„Трябва да се разбере в изкуството кое е важно творецът или администрацията”, коментира Милен Миланов. 

„След 50 години хората ще знаят кой е Сашо Морфов. Ще си спомнят представленията му. Разни нагаждачи които днес са с властта няма да ги помни никой", смята Кръстю Вапцаров.

Протестите в подкрепа на Морфов продължават и утре. Заявката е недоволството да се проведе пред Министерството на културата в 14.00 ч. В същия час от ръководството на Народния театър обявиха, че ще проведат пресконференция. 

Народният театър с позиция за уволнението на Морфов

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook