Преди дни 11-годишно заразено момиче почина в страната

Камбоджанските здравни власти изключиха възможността за предаване на птичи грип от човек на човек след смъртта на болно момиче и откриване на вируса у баща й, предаде АФП.

"Разследването показа, че те са се заразили с вируса при контакт с птици в селото. Не е установено предаване на вируса между бащата и дъщерята", обяви държавната санитарна служба.

Мъжът, който не е показал никакви симптоми, е напуснал болницата, се казва в изявлението. На 23 февруари в Камбоджа бе регистриран първият смъртен случай, свързан с птичи грип, от девет години - 11-годишно момиче от югоизточната провинция Прей Венг. Тя е била заразена с щама H5N1, както и баща й. 

Момиченце на 11 години почина от птичи грип в Камбоджа

Техният случай предизвика безпокойство в разгара на епидемията от птичи грип в много части на света, която в някои случаи наложи избиването на десетки милиони птици. Известни са случаи и при бозайници, но все още много рядко при хора.

Вирусът може да се предаде на хората най-често чрез пряк контакт със заразени домашни птици. В петък Световната здравна организация (СЗО) заяви, че ситуацията е "тревожна", но че рискът за здравето на хората остава нисък. През последните 20 години СЗО е потвърдила около 868 случая на H5N1, като 457 от тях са били смъртни.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Христина Терзиева, БТА