Роберта Мецола поднесе цветя на паметника на загиналите войници

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола се срещна в Украйна с украинския президент Володимир Зеленски, председателя на парламента Руслан Стефанчук и други украински представители, предаде ДПА.

Заедно със Стефанчук тя поднесе цветя на паметника на загиналите войници.

Мецола и Зеленски са обсъдили предложената от Киев "формула за мир“, както и възможностите за среща на върха за мир с широко участие на страните от Глобалния Юг, казаха украински представители след срещата между председателя на Европейския парламент и украинския президент. Освен това Зеленски е уверил Мецола, че ще изпълни изискванията на Европейския съюз.

След посещение в Малта Мецола пристигна снощи в украинския град Лвов, разположен на около 60 км от полската граница.

Мецола започна спешна процедура по снемане на имунитета на двама евродепутати

Програмата ѝ също така включва и участие в международната конференция "Обединени за справедливост“, която поставя акцент върху това как Русия може да бъде подведена под отговорност за агресията срещу Украйна.

В коментар относно конференцията Мецола каза, че без поемане на отговорност, без свобода и справедливост не може да има мир.

Мецола също така призова за разширяване на доставките на оръжия за Украйна.

"Страните членки на ЕС трябва сериозно да обмислят изпращането на изтребители на Украйна", каза днес тя и добави, че ще продължава да призовава за предоставяне на оборудването, от което Украйна се нуждае, за да победи.

Във връзка с желанието на Украйна да стане член на ЕС Мецола каза, че се надява преговорите за присъединяването ѝ да започнат още тази година, и добави, че е впечатлена от темпото, с което държавата напредва.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Десислава Николова, БТА