Общият размер на заемите по тази извънредна макрофинансова помощ за Украйна е до 6 милиарда евро

България гарантира 16 654 646 евро по гаранционно споразумение между ЕК и Република България, свързано с предоставяне на извънредна макрофинансова помощ за Украйна. Решението бе взето на днешното заседание на Министерския съвет.

Тези пари са предвидени в лимита за държавни гаранции в Закона за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г., уточняват от правителството.

Стоянов: България оценява исканията на Украйна внимателно, в съответствие с възможностите си

Общият размер на заемите по тази извънредна макрофинансова помощ за Украйна е на стойност до 6 милиарда евро. Заемът се гарантира с провизии в рамките на многогодишната финансова рамка на ЕС, както и от гаранции, предоставени от държавите членки.

Решението на правителството бе одобрено от проекта на гаранционно споразумение между Европейската комисия и Република България съгласно член 10 от Решение (ЕС) 2022/1628 на Европейския парламент и на Съвета за предоставяне на извънредна макрофинансова помощ за Украйна. Министърът на финансите беше упълномощен да проведе преговорите по споразумението и да го подпише от името на Република България, при условие за последваща ратификация, поясниха от Министерския съвет след днешното заседание на кабинета „Донев-2”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.