Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен каза, че събраната сума е "надминала очакванията"

Международната донорска конференция е събрала седем милиарда евро под формата на безвъзмездни средства и заеми, за да помогне на жертвите на земетресението в Турция и Сирия, заяви премиерът на Швеция Улф Кристершон, предаде БТА.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че събраната сума е "надминала очакванията" и нарече резултата "отличен".

"Толкова се радвам да видя днес, че международната общност силно се застъпва за усилията на Турция и Сирия да се възстановят те", добави тя.

ЕК ще даде един милиард евро на Турция, съобщи по-рано днес Фон дер Лайен. 

След опустошителните земетресения: ЕК отпуска 1 млрд. евро за Турция

Германия е удвоила помощта си за жертвите на земетресението в Турция и Сирия и тя вече достигна 240 милиона евро, каза германската министърка на външните работи Аналена Бербок.

На 6 февруари регионът около турско-сирийската граница бе разтърсен от две силни земетресения, които отнеха живота на 50 000 души и оставиха милиони хора без дом. Фон дер Лайен и Кристершон, чиято държава е ротационен председател на ЕС, организираха донорската конференция в Брюксел.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Анелия Пенкова, БТА