Операцията е проведена на територията на София, Атина и остров Крит

Картина на американския художник Джаксън Полък за милиони долари откри полицията в България, след като разби канал за трафик на ценности. Произведението на изкуството никога не е било излагано в галерия или музеи и затова не е включено в официалните каталози.

Всичко с мистериозната картина започва на 18 февруари. Тогава ГДБОП при свое разследване откриват картината. След това в платното познават и автора- Джаксън Полък. Един от основателите на абстрактния експресионизъм. Днес картините му наистина струват милиони, но на колко точно ще бъде оценена тази все е още ясно.

Капка по капка боята от четката на Полък се превръща в запазена марка. Днес, някои от платната му са разпръснати по света. А една от картините се оказва в ръцете на българските полицаи, след обща операция с Европол. Разследването е водено от края на февруари 2023 г. От страна на организацията са подпомогнати оперативно и аналитично местните полицейски служби. Разследването е започнало в Гърция.

Пътят на картината все още не е ясен. Разследването се води освен в България, в Гърция и Крит. А най-вероятно София не е била крайната дестинация.

„България е един транзит за това произведение. Ако зададем въпроса- дали в България някой си е поръчал тази картина? Според мен не. По-скоро България е посоката, през която тя преминава”, категоричен е Лаврен Петров, галерист.

Оказва се, прекарването на подобни предмети през граница не е трудно. Дори не е необходимо да се декларират, ако имат документ.

„Може да не са минали през граници. Може да са минали по някакви тайни пътеки, между България и Гърция не е трудно да се премине”, посочва  Лаврен Петров, галерист.

Картината, според източници на NOVA, е нарисувана през 1949 г. Да установят с точност в кой период е създадена са натоварени специалистите. Дотук експертите от Националната художествена галерия не са направили анализ на произведението, затова картината само се съхранява в сградата им. „Има много особена енергия в тези картини”, разказва Весела Ножарова, изкуствовед.

Весела Ножарова е виждала някои от картините на Джаксън Полък в различни галерии и музеи в света. „Човек, когато види картина на Джаксън Полък, не може да я сбърка с нищо друго и не може и да я подцени”, твърди тя.

Най-скъпото произведение на Полък е оценено на над 61 млн. долара. Колко ще струва картината, открита в България, и кой е нейният собственик- предстои да разберем.

По разбиването на канала за трафик са работили експерти на Европол и представители на българските служби. Операцията, в която участва и Главната дирекция за борба с организираната престъпност, е проведена на територията на София, Атина и остров Крит. Тя е насочена срещу трафика на културни ценности и е имала за цел да неутрализира дейността на организирана престъпна група.

До момента са задържани трима гръцки граждани и един българин, пише БНР. 

От Европол потвърдиха за NOVA, че разследването тече още от края на февруари. То започнало в южната ни съседка. Там са извършени и първите арести. Намерената картина е била предадена на специалисти от Националната художествена галерия, научи NOVA. Експертиза установила, че става дума за оригинална некаталогизирана творба на Полък от 1949 г. 

При паралелни действия, извършени от гръцката полиция на остров Крит и в Атина, са иззети още пет картини на известни автори. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.