Това решиха социалните партньори

Парите за командировки у нас и в чужбина да се увеличат – за това се договориха правителство, синдикати и работодатели по време на Извънредния съвет за тристранно сътрудничество.  Така, служебните разходи за пътуване в страната, скачат двойно.

Правителство, синдикати и работодатели бяха единодушни, че увеличение на парите за командировки, след 15 години отлагане, трябва да има. Предвижда се – при пътуване за един ден без нощувка - дневните да бъдат 20 лева, а не както досега 10. Когато обаче командировката е с преспиване- сумата скача от 20 на 40 лева за ден.

При пътуване в чужбина сумата е различна, спрямо държавата. За повечето европейски страни се предвиждат малко над 50 евро на ден. Парите ще се изчисляват на базата на разработена от финансовото министерство методика. Разходите за командировки у нас не са актуализирани от 2008 година. А за тези в чужбина – от 2004-а.

Като мениджър продажби във фирма за бебешки и козметични аксесоари, командировките в страната за Борислав Малагански са неизбежни.

„Два пъти в месеца излизам в командировка. Единият път ми е еднодневна, другият път – с нощувка, като разходите вече не стигат! 10 лева, само едно влизане в бензиностанцията ви е 5-6 лева. Кафе, вода и с 4 лева как да се нахрани човек?! Парите въобще не стигат…с тази инфлация”, твърди Борислав Малагански, мениджър продажби във фирма за бебешки и козметични аксесоари.

Именно, отчитайки инфлацията през последните 15 години, социалните партньори се разбраха парите за командировки в страната да се увеличат двойно.
„С това увеличение се изпреварва инфлацията, дава се и друга възможност. По преценка на командироващия, на колективен орган по управление на предприятието – да се даде възможност до размер да се увеличи до 200%”, посочи Лазар Лазаров, служебен министър на труда и социалната политика.

Според Българската търговско-промишлена палата част от разпоредбите, които се предлагат не бива да са предмет на колективно трудовото договаряне. „БТПП се допита до бизнеса. Проучването показа, че общо 97% от анкетираните одобряват промените в Наредбата за командировките в страната, а 85% одобряват промените в Наредбата за командировките в чужбина”, заяви Цветан Симеонов  от Българска търговско-промишлена палата.

От синдикатите настояват актуализацията на командировъчните винаги да се съобразява с инфлацията. „Тъй като тези командировъчни в голямата си част отиват за покупка на стоки от първа необходимост, чиято инфлация е над средната за страната и това трябва да бъде взето под внимание”, подчерта Любослав Костов, КНСБ.

Не спестиха и забележките си относно начина, по който ще се определят парите за служебни разходи зад граница. „Тъй като са използвани много сложни похвати, които не отчитат изцяло инфлационни елементи, което води до много малки ръстове в отделните държави”, допълни Костов.

„Получени са обаче някои диспропорции – като например, Австрия и Унгария – сериозна разлика в командировъчните. Също и в Чехия и Словакия”, подчерта Цветан Симеонов, председател на Българска търговско-промишлена палата.

Предвижда се също задължителното подписване и подпечатване на командировъчните да отпадне и да може документът да се издава и в електронен вид. Предложенията на социалните партньори ще бъдат внесени в Министерския съвет още в сряда.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.