Той заяви, че е готов да понесе негативните реакции на гражданите

Френският президент Еманюел Макрон защити спорната пенсионна реформа в страната си в специално интервю. Президентът на Франция се появи на живо по държавните телевизионни канали и каза, че няма друг начин, освен пенсионната възраст да бъде вдигната. И това трябва да се случи до края на тази година. 

Тази реформа предизвика масово недоволство във Франция.

„Докато говорим в момента, нали не мислите, че се наслаждавам на тази реформа? Не, не ме радва. А дали не можех да направя както другите президенти преди мен и да замета проблема под килима? Сигурно можех. Ако има едно нещо, за което съжалявам е, че не успяхме достатъчно добре да информираме за ограниченията, които налагат да се направи реформата. Така - няма 100 начина да решим проблема. И колкото по-дълго чакаме, толкова по-лошо ще става положението”, заяви Макрон.

Видео: Ройтерс

Недоволството в страната продължава. Освен ежедневните протести се организират и нови стачки. По данни на синдикатите 13% от бензиностанциите имат недостиг на гориво. Това е предизвикано от блокадите пред рафинериите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.