Бащата на екстрадираната българка не изключва тази версия

Ирина Дилкинска, която съдът разреши да бъде екстрадирана в Съединените щати, вероятно е била подведена от работодателката си Ружа Игнатова. Това каза за NOVA бащата на Дилкинска - Андрей Тенев.

По думите му, като юрист тя е била наясно дали става въпрос за незаконни дейности. А според адвоката на Дилкинска - работата й е била свързана с договори и тя никога не е мислила, че върши нещо нередно.

Повече от две години Андрей Тенев не поддържа контакт с дъщеря си Ирина Дилкинска. Но не разбира защо се е стигнало до задържането й и екстрадицията й в Съединените щати.

Българка е екстрадирана и ще бъде съдена в САЩ за участие в криптоизмамата на Ружа Игнатова

Няма обяснение защо прокуратурата твърди, че дъщеря му е била замесена в схемата за измами на Ружа Игнатова.

“Възможно е да е била изпълнител на нечии поръчки, като да е била използвана като висококвалифициран адвокат. Вярвам, че е била подведена”, каза бащата на Дилкинска.

Андрей Тенев твърди, че никога не е обсъждал с дъщеря си работата й в OneCoin. Не знае дали с Ружа Игнатова са били само в колегиални или по-скоро в приятелски отношения.

Мъжът има бизнес в Ловеч. Негови служители потвърждават, че от години не са виждали Ирина там. 

Адвокатът на българката, работила за Ружа Игнатова: Двете са се виждали последно през 2016-2017 г.

41-годишната Ирина Дилкинска е задържана през юни 2021 година, пред училището на сина си, заради издадена червена бюлетина от Интерпол, каза пред NOVA защитникът й адвокат Николай Петров.

“Ирина Дилкинска работи с Ружа Игнатова 4-5 години общо. За последно, ако са се виждали е било през 2016-2017 година. Известно е, че Ружа Игнатова е и германски гражданин. Непрекъснато е обикаляла света. Дилкинска е работила тук в офиса на OneCoin в София”, коментира в ефира на “Здравей, България” адвокатът на Дилкинска - Иван Петров. 

Криптоизмамата на Ружа Игнатова - какво ще се случи с адвокатката ѝ

Според обвинението Дилкинска е помогнала на адвоката и съучастник в схемата Марк Скот да изпере 400 млн. долара, преди да бъде задържан преди 5 години.

41-годишната Ирина Дилкинска вече е екстрадирана в Съединените щати. Дали след получаване на присъда, властите там ще разрешат тя да я излежи у нас, е въпрос без отговор засега.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.