Грозят я 20 години затвор

Българка на име Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с криптоизмамата OneCoin, зад която стои Ружа Игнатова, съобщи американското министерство на правосъдието. В съобщение на министерството се посочва, че Дилкинска е била екстрадирана на 20 март и ще се яви пред американски съдия.

Експертът по криптовалути Владислав Драмалиев сподели, че OneCoin е псевдокриптовалута. "Ако съществуваше, щеше да се види върху блокчейна и да се знае общият брой на единиците. Хората, участвали в схемата, са виждали само числа, които се увеличават и са мислели, че печелят. Никога не е имало пазарна цена на OneCoin, така че да се купи тази криптовалута свободно", обясни той. 

Адвокатът на българката, работила за Ружа Игнатова: Двете са се виждали последно през 2016-2017 г.

Според криминалния журналист Стоян Нешев делото за нейната екстрадиция е продължило две години заради големия обем документи, които са изисквани. "Две съдебни инстанции са преценили, че тя трябва да бъде екстрадирана в САЩ. Нито прокуратурата, нито защитата, нито Дилкинска са съобщавали за делото, защото OneCoin буди съмнения. Тя е родена 1981 г., женена е, има две малки деца и е юрист. Дилкинска е висококвалифициран служител. Започнала е да работи при Ружа Игнатова след обява в сайт. Била е шеф на правния отдел на OneCoin. Aдвокатът ѝ твърди, че Дилкинска никога не е пребивавала в САЩ, затова защитата им се позовава на въпроса как може тя да навреди на финансовата им система", посочи той.

Българка е екстрадирана и ще бъде съдена в САЩ за участие в криптоизмамата на Ружа Игнатова

По думите му тя е обвинена за пране на над 400 млн. долара чрез фиктивни фирми на Каймановите острови и може да получи 20 години затвор. "Дилкинска не е била съдена у нас, може би е била разследвана по дело, което е прекратено в периода 2014-2020 г. Прокуратурата казва, че не се води досъдебно производство за дейонстта на OneCoin, адвокатът твърди обратното. Има възможност, ако бъде осъдена, да излежи присъдата си в България, а също и да сключи споразумение с прокуратурата, ако признае вината си и да намали по този начин присъдата си. Вероятно делото ще отнеме поне година-две", разкри Нешев. 

Журналистът споделя, че Ружа Игнатова е видяна последно през октомври 2017 г., след това следите ѝ се губят. "Ако тя е жива, ще бъде голям плюс за всички, които сега са разпитвани във връзка с тази пирамида", смята той.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.