Освен останките от мумифицирани животни, археолозите са открили и останки от дворец с дебели 5 метра стени

Археолози в Египет са открили повече от 2000 древни мумифицирани овчи глави, оставени като дарове в храм на фараона Рамзес II, съобщи Министерството на туризма и антиките.

Мумии на кучета, кози, крави, газели и мангусти също са били ексхумирани от екип американски археолози от Нюйоркския университет в Абидос - обект в Южен Египет, известен със своите храмове и гробници.

Самех Искандар, ръководител на американската мисия, заяви, че главите на овни са "дарове", които показват "култ към Рамзес II, честван 1000 години след смъртта му", съобщи АФП.

Компания в Египет превръща найлонови торбички в плочки (ВИДЕО)

Рамзес II управлява Египет в продължение на почти седем десетилетия - от 1304 до 1237 г. пр.

Мостафа Вазири, ръководител на Върховния съвет по антиките на Египет, заяви, че находките ще помогнат на хората да научат повече за храма на Рамзес II и дейностите, които са се извършвали в него от построяването му между 2374 и 2140 г. пр.н.е. и периода на Птолемеите - от 323 до 30 г. пр.н.е.

Освен останките от мумифицирани животни, археолозите са открили и останки от дворец с дебели 5 метра стени, датиращи отпреди около 4000 години.

Откриха първия изцяло запазен зодиак в Египет (СНИМКИ)

Намерили са и няколко статуи, папируси, останки от древни дървета, кожени дрехи и обувки.

Абидос, който се намира на около 435 км по поречието на Нил южно от Кайро, е известен със своите храмове, като този на Сети I, както и с некрополите си.

Кайро редовно съобщава за нови археологически открития, за които някои предполагат, че са направени по-скоро заради политическото и икономическото им въздействие, отколкото заради научното или историческото им значение.

Египет изгражда най-голямата изкуствена река в света (СНИМКИ)

Египет, в който живеят около 105 млн. души, е затънал в икономическа криза и разчита на туризма, който осигурява 10% от БВП и в който работят 2 милиона души.

Кайро се надява да съживи туризма, като си постави за цел до 2028 г. да бъде посещаван от 30 млн. души годишно, в сравнение с 13 млн. преди пандемията от коронавирус. Критиците обаче посочват разрушеното състояние на някои археологически обекти и музеи. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.