"Правителство на малцинството може да бъде разклатено бързо", обясни той

"Президентът Румен Радев узурпира власт със своите изказвания по отношение на инициативата на Европейската агенция за отбрана да се предоставят боеприпаси на Украйна. Решението на парламента за даване на военна и военно-техническа помощ на Украйна е продължаващо, а не еднократно”. Това заяви пред БНР бившият премиер Иван Костов.

Костов припомни, че парламентът два пъти - веднъж на 3-ти ноември (с гласовете на 175 депутата - б.р.) и втори път на 9-и декември - задължи правителството да предостави необходимото военно оборудване на Украйна.

"Радев казва, че защитава суверенна позиция на страната, но той няма право, защото той не е суверена на властта. Той няма право да казва какво е решил, защото суверенът - Народното събрание - е задължило правителството. ... Дори Радев казва "ако парламентът отново призове за доставка на оръжие", но парламентът не призовава, той решава и задължава правителството. Правителството не може да откаже да изпълни задължение, което му е вменено от парламента", поясни тезата си Костов.

Стоянов: България не разполага с калибър боеприпаси, подходящи за Украйна

Той потвърди думите на военния министър Димитър Стоянов, че страната ни няма такива бойни системи, с които да използваме снаряди от 155 мм. „Но ще ги произведем за Украйна, защото парите идват от Европейската агенция по отбраната, на която България е член отдавна. Задълбочаването на нашата интеграция с ЕС означава ние да изпълняваме решенията на европейските органи, да бъдем солидарни с тях”, каза Костов.

Според него страната ни може да освободи резерв, да го даде на ВМЗ-Сопот, а той да го изнесе на европейските страни, през които да достигне до Украйна. „Много възможности има, но тези изказвания узурпират власт на президента", добави Костов. Повод за думите му е изказването на президента и бивш командир на Военновъздушните ни сили Румен Радев, че България и още 9 страни не са подписали споразумението за производство на боеприпаси за Украйна.

Според Костов отказът на Радев българската отбранителна промишленост да произведе 155-милиметрови снаряди: „е удар по индустрията и икономиката на страната”. Костов направи аналогия с нападението на Хитлер срещу Москва и каза, че е определил президента като руски агент за влияние.

„Защото последиците са разпад на институциите, за което допринася президентът. Ако не се изпълняват решенията на суверена на властта в страната, на парламента, какво остава за решенията на другите институции?", каза Иван Костов в коментар на изказваната от президента позиция, че даването на оръжие на Украйна налива масло в огъня на войната и България ще подкрепи само европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира.

Според него Радев се бори за "някакво първенство в левицата". "Той отказва да е президент на целия народ и отива да стане президент на левицата и на "Възраждане", каза Костов.

Относно предстоящите избори, той обясни, не се вижда сигурен изход и след тези избори.  "Неспособността да се състави правителство вече няколко пъти отпъжда избирателите от урните и това намалява общото доверие в политическите партии и те, в тази трудна за тях ситуация, се опитват да запазят твърдите си ядра. Успешните кампании атакуват периферни избиратели, опитват се да привлекат нови избиратели, докато в момента, когато всичко се свива, се опитват да запазят твърдите си ядра. Затова в поведението на партиите има толкова много червени линии. Те са, за да запазят твърдите си ядра", каза Костов.

ОБЕЩАНИЯТА: На какви компромиси са готови партиите, за да има кабинет

Според него е възможно правителство на т.нар. "хартиена коалиция" (ГЕРБ, БСП и ДПС), независимо коя е политическата формация, която ще спечели вота на 2-ри април. По думите му това ще доведе до продължаващо дълбоко разделение в обществото, защото по ключовия въпрос - войната в Украйна - те са на различна позиция, обясни той.

Друг вариант, според него, е да се потърси голяма коалиция, "за която мнозина анализатори, приближени до ГЕРБ, подхвърлят в публичното пространство". "Това, което казвам, не показва възможност за конституционно мнозинство (ПП,ДБ,ГЕРБ,ДПС), въпреки че съм далеч от политическите дискусии между партиите и отношенията им", заяви Костов.

По думите му правителство на малцинството, което да бъде гласувано от мнозинството в Народното събрание, може веднага да бъде разклатено, защото парламентът диктува поведението на правителството.

Партиите трябва да знаят една проста и желязна истина в икономиката, подчерта бившият премиер и я формулира така: "Не може да се даде нещо, което не е произведено. Трябва да се произведе, за да се даде, за да се даде повече, трябва да се произведе повече. Трябва да има повече блага, които да бъдат разпределени, с тях може да се обир неравенството и чрез тях да се защитават спестяванията. Противната политика - печатаме пари, даваме пенсии, даваме заплати и увеличаваме тези разходи - тя води само до надуване на инфлацията", каза Костов.

Костов прогнозира, че няма как за една година да бъде снижена инфлацията, така че да отговаря страната ни на критерия за влизане в еврозоната. Според него е необходима целенасочена оздравителна политика поне 2-3 години, за да се изпълни критерият за дефицита. "Дори да изпълним критерия за дефицита, ЕС не би направил жест по геополитически причини заради публично обявеното поведение на България по отношение на най-болния въпрос за ЕС - подкрепата за Украйна", обясни Костов.

Припомняме, по време на мандата на Иван Костов тогавашният президент Петър Стоянов каза за него репликата: „Иване, кажи си”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.