"Към момента няма заплаха от използване на ядрено оръжие", смята военният министър

България не разполага със системи, които да работят със 155 мм снаряди. Затова няма как да сключим договор за такова придобиване, нямаме нужда от тях в момента. Това заяви военният министър Димитър Стоянов пред репортери, след като в сградата на Министерството на отбраната бе валидарана пощенска марка за 110-годишнината от Балканските войни.

„България следва общата политика на ЕС, не правим нищо по-различно от политиката на ЕС. Относно съвместното придобиване на 155 мм снаряди, българската армия не разполага с такива системи на въоръжение, тоест ние няма как да сключим договор за такова придобиване. Нямаме нужда от тях в момента”, каза Стоянов.

Радев: България не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна

Думите му са в отговор на въпрос за предоставянето на 1 милион броя боеприпаси за Украйна. „Те трябва да излязат като наличност от някои складове, ние не разполагаме с такъв калибър, не го употребяваме и следователно няма как да предоставим това на Украйна”, допълни Стоянов.

Той поясни, че от армията ни се предоставят боеприпаси на ВМЗ, съгласно решение на парламента за оказване на подкрепа за Украйна. „В това решение пише, че трябва да бъдат обновени боеприпасите от българската армия, които изтичат. Това сме и направили – предоставили сме мунициите на публично предприятие, каквото е ВМЗ –къде ще отидат след това тези муниции, не мога да кажа. Това е решение на ВМЗ, но няма как да бъде предоставено оръжие без да има разрешение на комисията, която е към министерството на икономиката”, поясни военният министър.

Русия разполага ядрено оръжие в Беларус

Министърът обясни, че въпреки предоставянето на боеприпаси на Украйна, конфликтът с Русия се задълбочава. Според него преместването на ядрено оръжие от Русия в Беларус не решава конфликта, а го задълбочава. „Това заостря конфликта, но към момента няма риск от използване на ядрено оръжие”, допълни Димитър Стоянов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.