Сградата е предоставена безвъзмездно от Столичната община

Разказ за една мечта. Вила „Аутистика” – място, което ще предлага адекватни грижи и помощ за деца с аутизъм и техните родители. За целта Столичната община е предоставила на две неправителствени организации за безвъзмездно ползване в продължение на 10 години сграда, която за жалост е в окайващо състояние – с падаща мазилка, без прозорци и покрив. Родителите и техните деца имат нужда от средства, за да превърнат мечтата си в реалност.

13-годишна пианистка с аутизъм впечатли света (ВИДЕО)

Сградата в столичния квартал „Слатина” в момента е обитавана от две кучета - Шаро, който гордо пази двора, и Мечо, самонастанил се на втория етаж. В следващите десет години къщата е във владение на две неправителствени организации, които са приели за своя мисия да превърнат изоставената постройка в убежище за деца и родители.

Вила „Аутистика” е лъч надежда за Пламен и неговия син Захари, който е с диагноза аутизъм.  До тригодишна възраст Захари не говори, трудно комуникира, когато е на три години семейството чува диагнозата. „В годините помощта финансовата нарастна, но нямаше групи за взаимопомощ, занимания и в момента положението е все още такова”, споделя бащата.

Баща продаде бизнеса си, за да построи увеселителен парк на дъщеря си

Данните в световен мащаб показват, че всяко 1 от 100 деца е с диагноза „разстройство от аутистичния спектър”. В България едно от лечебните заведения , които поставят тази диагноза, са специалистите от Александровска болница в София. „Месечно между 25-30 са диагностицираните деца, за година цифрата е около 350-400”, посочва д-р Десислава Маслинкова от Клиника по детска психиатрия към Александровска болница.

Аутистичните разстройства се характеризират с проблеми във вербалната и невербалната комуникацията с околния свят, както и с други особености в двигателното развитие. Важното диагностициране е изключително важно, казват специалисти.

Държавата разполага с общински центрове, които подпомагат семействата, но броят им е крайно недостатъчен. „Вила „Аутистика” ще предлага точно това - на младежи да могат да се научат на умения, които да им помогнат след година-две-три да се справят на работното им място”, казва Христина Бабалова от Сдружение "Аутизъм, образование, бъдеще и възможности". А работното място, за което мечтае Захари, е телевизията. Знае наизуст имената на любимите водещи.

Представят наръчник за включване на деца, страдащи от аутизъм, в училищна среда

За да бъде сбъдната мечтата на родители и деца, са нужни 450 000 лв. Вила „Аутистика” ще предлага арт занимания, музикотерапия, трудотерапия, спортни занимания, екозамеделие, работа с различни специалисти. Това ще бъде най-големият център за взаимопомощ на територията на София и единственото място, което ще предлага подкрепа, не само на деца и младежи с аутизъм, но и на техните родители.

Ако искате да помогнете, можете да го направите ТУК.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.