Това било предвидено и в стария протокол за действие в подобни ситуации

При бомбена заплаха задачата на директорите на училища е да направят елементарен първичен оглед за съмнителни вещи. Това беше вписано и в стария протокол. Всички останали действия са отговорност на полицията. Това обясни вътрешният министър Иван Демерджиев по повод нареждането на МВР ученици да бъдат евакуирани само при изрична заповед от униформени.

СЛЕД ЗАПЛАХА ЗА БОМБА: Глобиха директорка, евакуирала учениците

Той коментира и случая със санкциониран за пристъпване на разпореждането директор. От ръководството на столичното 81-во училище „Виктор Юго” твърдят, че са получили устна заповед да евакуират всички около 1300 деца. Заради наказанието на директора днес синдикат „Образование” поиска оставката на Демерджиев.

„Доколкото знам, въпросната директорка е съпруга на представител на синдиката. Полицията издава устни разпореждания, когато поеме един процес. В конкретния случай обстоятелствата се изясняват. Ако се докаже твърдението на директорката, санкцията ще падне”, коментира вътрешният министър. И допълни, че знае за още един случай на наказан директор.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.