От своя страна Мика Зайкова смята, че Вежди Рашидов е единствената компромисна фигура за председател на НС

ГЕРБ е подал ръка към всички политически сили и тя ще бъде поета от поне две от формациите - няма пречка до ГЕРБ да застанат БСП, ДПС, а защо не и ИТН. Единствено "Възраждане" изповядват политическа религия, различна от тази на другите. Вторият мандат е много малко вероятно да успее, смятам, че още първият ще успее. Това каза за "Твоят ден" председателят на 39-тото Народното събрание и бивш служебен премиер проф. Огнян Герджиков.

"Няма да се повтори това, което видяхме в предния парламент що се отнася до процедурата за избор на председател на парламента - този път лесно ще бъде избран. Депутатите са си взели бележка и са разбрали, че няма смисъл да губят три дни ценно парламентарно време за избор на една неконфликтна фигура", коментира той. И допълни, че сегашната редакция на Изборния кодекс е била неуспешна.

Ще постигнат ли партиите консенсус при избора на председател на парламента

Икономистът и бивш депутат от "Има такъв народ" Мика Зайкова смята, че правителство на малцинството може да има в развити демокрации, където хората са свикнали да говорят помежду си и поставят интересите на обществото над техните лични. Ще имаме същите затруднения при избора на председател на НС. Вежди Рашидов е единствената компромисна фигура - не само ще бъде откриващ доайен, но и председател. Дано не се загубят отново три дни при избора му", каза тя.

По думите ѝ ИТН може да има само контролна и подкрепяща роля. "Няма да останат незабелязани в този парламент. Ключът се намира в ръцете на Корнелия Нинова. ДПС имат твърда евроатлантическа позиция и помогнаха за вкарването на България в ЕС. Депутатите отново да прочетат и преосмислят надписа на Народното събрание и да мислят за интересите на хората", призова Зайкова. И разкри, че е искала да даде път на младите, затова е била по-назад в листите на ИТН.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.