Това заяви в „Интервюто в Новините на NOVA” Евелина Славкова

„Видно е от резултатите и от октомври, и от април, че между двете големи коалиции ако няма разбирателство, то много трудно може да бъде създадено устойчиво правителство”. Това заяви в „Интервюто в Новините на NOVA” социологът от „Тренд” Евелина Славкова.

Часове преди първото заседание на 49-ото Народно събрание, лидерът на първата политическа сила Бойко Борисов направи изявление във Facebook. В него той посочи три основни тези: без ГЕРБ правителство не може да се състави; около 10-и юни държавата ще спре да плаща, ако не се приеме нов бюджет; един-единствен е възможният вариант за управление – между първите две политически сили в парламента.

Славкова: Ако ДПС, БСП и ИТН подкрепят Желязков за председател на НС, ще бъде избран

Коментар дойде и от коалицията ПП-ДБ. „Работата на този, който има нужда от подкрепа, е да търси подкрепа. Това е стар политически принцип, колкото и да не съм политик. Трябва да се вдигне телефонът от един политически лидер и да се обади на друг политически лидер, за да го попита „Ще ни подкрепиш ли?”, смята Георги Ганев от „Демократична България”. По думите на Евелина Славкова е видно, че такова обаждане все още не е имало.

„Борисов, видно от изказването си днес, искаше да каже, че той ако не влезе в коалиция с ПП-ДБ, отиваме отново на избори”, коментира социологът. Според нея ГЕРБ няма да се коалира с ДПС, защото това би било обществено неприемливо и би нанесло щета върху партията на Бойко Борисов за местните избори.

Евелина Славкова заяви още, че дори да не се състави редовен кабинет, ще е добре политическите партии да излъчат сериозно послание към българските граждани.

Има ли изход от политическата криза, ще бъде ли избран председател на Народното събрание и кои ще са явните и скритите коалиции в 49-ото НС - очаквайте първите реакции на политиците, както и анализите и коментарите в специалното издание на "Здравей, България!"

Цялото интервю гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА НОВОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.