Закъсненията при спасителни операции струват човешки животи

Над 400 души са загинали през първото тримесечие на 2023 г. при опит да пресекат централната част на Средиземно море. Периодът от януари до март е най-смъртоносен от 2017 г. насам. 

Международната организация за миграция към ООН (MOM) заяви, че закъсненията в ръководените от европейските държави операции по търсене и спасяване (SAR) са фактор за няколко фатални инцидента. 

Италия обяви извънредно положение заради мигрантите

Оттам заявиха, че 441-те смъртни случая през първите три месеца на годината вероятно са занижени спрямо реалния брой.

"Продължаващата хуманитарна криза в централната част на Средиземно море е недопустима", заяви генералният директор на МОМ Антонио Виторино.

И допълни: "При повече от 20 000 смъртни случая, регистрирани по този маршрут от 2014 г. насам, се опасявам, че високата смъртност се е превърнала в нещо нормално".

"Държавите трябва да реагират. Закъсненията и пропуските в ръководените от държавите спасителни операции струват човешки животи", категоричен е той.

От МОМ заявиха, че закъсненията са фактор за най-малко шест инцидента досега през тази година, довели до смъртта на най-малко 127 души.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС