"Ще приемем среща с всеки, с който има какво да се обсъди", категоричен е депутатът от ИТН

Темата за съдебната реформа е и една от ключовите точки в законодателната програма, която първите две политически сили в парламента подготвят. Заради нея се заговори и за конституционни промени.

В следващите дни работни групи от ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната”-„Демократична България” трябва да подготвят законодателните приоритети за следващите няколко месеца на този парламент.

От правосъдното ведомство внесоха Антикорупционния закон в парламента

Те ще бъдат предложени в сряда на председателски съвет. Тогава ще продължат и опитите за избор на председател. Темата за общ кабинет, обаче засега не била на масата, твърдят от ПП-ДБ, а „Има такъв народ” биха подкрепили кабинет с точно определени задачи и срокове. Това заяви в студиото на „Здравей, България”  ефира на NOVA депутатът от "Има такъв народ" Ивайло Вълчев, коментирайки избора на председател на НС. 

Депутатът от партията на Слави Трифонов посочи, че парламентарната им група се състои от 11 души, които по думите му, не са определящи за кабинет. Според него поредицата срещи, които се водят в народното събрание са непродуктивни и дори странни.

"Нашата позиция е ясна от първия ден. В зала се видя, че практично постъпиха три партии. две предложиха свои председатели и си гласуваха. И ние, които следваме логиката, че парламентът трябва да започне възможно най-бързо работа. Първият, който е избран, трябва да предложи председател. Нашата позиция е повече от практична и ясна", каза Вълчев.  

„Срещата ни с Бойко Борисов беше кратка. Препотвърдихме нашата позиция и нашите приоритети. Намираме тази поредица от срещи, които се въртят в парламента в момента, за донякъде странни и непродуктивни. Защото това, което е нужно в момента, е да се спаси една процедура и парламентът да започне работа”, категоричен е той.

И допълни: „В парламента работата на депутатите е да  се виждат и да си говорят. Ще приемем среща с всеки, с който има какво да се обсъди. В момента тези разговори, макар и да показват добра воля за комуникация, за извън квадратчето на правилата”.

По думите му ИТН би подкрепило кабинет с точно определени задачи и срокове. „В идеалния вариант това би било правителство, което ще работи по точно определени проблеми с точно определени срокове. Отговорността за съставяне на кабинет не лежи на нашите плещи. Има два мандата, за които е ясно кой трябва да предложи правителство. Идеалният вариант е този - хора, които ще работят по точни задачи с точни срокове. Фигурите, които ще се предлагат ще бъдат знак дали търсят подкрепа или ще бъде капсулирано и няма да търси широка подкрепа. Стигне ли се до разговор за правителство ще има срещи, които ще бъдат задължителни и сериозни”, подчерта Вълчев.  

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.