След час дебати за председател беше избран Росен Желязков

След почивката за Великден първото заседание на парламента продължи и днес. При преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, проведени в предходните дни, коалициите се разбраха начело на парламента да застане Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и кандидатурата му беше одобрена с общо 136 гласа "за" - 67 на депутати от ГЕРБ-СДС и 58 - от ПП-ДБ. Нямаше народни представители, които да гласуват против предложението, но парламентарните групи на БСП, ДПС, ИТН и "Възраждане" се въздържаха.

СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА ПАРЛАМЕНТА ВИЖТЕ ТУК

След няколко месеца обаче Желязков може да бъде сменен от представител на ПП-ДБ. Предложението на коалицията е това да бъде Никола Минчев, обяви съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов. Ротация на председателското място може да има, ако парламентът работи поне три месеца.

Според договорката между първите две политически сили Правната комисия пък ще оглавят ПП-ДБ. Двете коалиции се разбраха и за законодателната програма. В нея влизат проектозаконите за Плана за възстановяване, присъединяването към Еврозоната, Шенген и правосъдната реформа.

А днешният пленарен ден започна със скандал. Той бе предизвикан от изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя се обърна към ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с думите: „Намерихте начин за заобиколите Конституцията. Това е пореден удар върху авторитета на институцията Народно събрание”.

Нинова припомни думи на народни представители, критикували решението на БСП в 48-ото НС да подкрепи Вежди Рашидов за председател на парламента. „Един представител на ПП-ДБ, който напусна групата на БСП и сега е депутат при вас, каза: „По-скоро ще ми изсъхне ръката, отколкото да гласувам за ГЕРБ”. Друг представител от групата на ГЕРБ каза: „По-скоро бих си отрязал ръката, отколкото да подкрепя „Продължавам Промяната”. Аз не знам какво е това състезание да се лишавате от ръце. И сега изведнъж – джентълменско споразумение. Какво е това, колеги? Коалиция на джентълмени с по една ръка”, каза лидерът на БСП.

Последва отговор от съпредседателят на ПП Асен Василев.

"Предишният парламент се занимаваше повече от месец и половина с промени в Изборния кодекс, които доведоха до вота с най-съмнителни резултати през последните 25 години - това каза Общественият съвет към ЦИК. Тези промени бяха наложени от мнозинство, което се формира от избора на председател на НС. И избра такъв от ГЕРБ. Сега ние гласувахме против кандидатурата на Росен Желязков, свикахме Председателски съвет и поискахме идеи от всички. От ДПС предложиха Рашидов отново да бъде избран за председател. Друга идея този съвет не роди. Тоест, ако искаме да имаме работещ парламент, ни трябва работеща формула за председател. Затова предложихме първите две партии да се ротират. Тази формула дойде с ясна програма какви закони ще се разглеждат в НС, за да не ни изненадат с някой Изборен кодекс. Ако бъде внесен бюджет, ще гласуваме за неговото скоростно разглеждане", каза Василев.

 

Той се обърна и към ''Възраждане". "Имате идея за развитие на България, която ние не споделяме - казвайки, че сте прокремълска партия в телевизията, искате страната да се развива в посока, подобна на Руската федерация. По вашите събирания се виждат повече руски знамена и по-малко български. Борбата ви означава в България да се установи режим, подобен на този в Русия, коеот пък значи по-ниска продължителност на живота и по-големи неравенства, значително по-лоши публични услуги и корупция", заяви Василев.

След него на трибуната излезе лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Административни санкции, обжалвани по съдебен ред, означават защита на демокрацията и законността. Докато вие седите на един и същи ред с нарушители на Конституцията, това е рушене на демокрацията. Г-н Василев, съдебната реформа не руши държавата. Тя не представлява вашия модел „стани да седна”, за да се приемат закони в нарушение на Конституцията”, коментира Карадайъ.

 

Реплика към Василев отправи и председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Асен Василев изрече няколко лъжи. Предполагам, че или сте бил подведен, или недостатъчно добре запознат. Ще се радвам да кажете кога някой от 'Възраждане" е казал, че сме прокремълска партия. Не лъжете, не бъдете като Кирил Петков! Подменяте вота на избирателите си, превръщайки се в патерица на ГЕРБ. Страшно много ваши избиратели са се подписали в подписката за свикване на референдума в защита на българския лев. Казвате, че искаме да направим България пропутинска държава, в която има ниска продължителност на живота. В момента в сградата на БАН има конференция за демографския срив. В България вече 20 години средната продължителност на живота е най-ниска в целия ЕС и една от най-ниските в света. Освен това сме държавата с най-бързо изчезващо население в света. Това е заради евроатлантическия път, който унищожава нашата държава. Залата е пълна с обвиняеми за това", заяви Костадинов.

 

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" пък заяви от парламентарната трибуна, че при избора на председател на НС партията му ще гласува така, както е гласувала и предишния път.

"Не си връткаме мнението на ротационен принцип. Ротационното въртене е екстравагантна идея. Не очаквайте подкрепа за това антиконституционно предложение. Антиконституционни врътки няма да правим. ПП по начало не спазват Конституцията", коментира Йорданов.

 

ВСИЧКО ЗА НОВОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.