Доброволци им помагат да си намерят работа

Инициативата „Училище за работа” подава ръка на младежи, които напускат домовете за деца, лишени от  родителска грижа. Доброволците им помагат да се справят с предстоящите житейски предизвикателства.

„Събираме близо 40 младежи от институции. Те са на възраст между 16 и 18 години с идеята, те всъщност да дойдат в София и да започнат първата си работа в живота, като ние ги подкрепяме като доброволци през това време”, обясни София Иванова, оперативен директор.

Инициативата се прави за осма поредна година. Младежите се учат как се пише CV, явяват се на първото си интервю за работа.

„За да видят,че не е чак толкова страшно когато имаш приятел до себе си. И те работят в различни фирми. Имаме 6 фирми тази година- строителство, фризьорски салон, рекламна агенция, ресторант, пекарна и IT компания”, обясни още София Иванова.

„Тази година ще участват 37 деца от повече от 5 различни града в страната, като те са в такава възраст, в която им предстои напускане на дома .Освен да се подготвят за самия работен процес и трудовите навици, идеята е да затоплим и отношенията между менторите и самите деца ”, допълни Йоана Джоканова, проектен координатор от Фондация „Подарете книга”.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.