Очаква се химическият анализ на взривното вещество

Продължава разследването на взрива срещу колата на главния прокурор Иван Гешев. Спекулациите по темата обаче се засилват заради разнопосочната информация, която излиза от разследването и от официалните власти.

Все още няма данни сам ли е бил Иван Гешев в автомобила, медиите все още нямат достъп и до колата, с която е пътувал.

На третия ден след задействането на взривното устройство на пътя след село Ковачевци, все още няма отговор на основните въпроси около случая:

Кой е задействал устройството и как е било задействано? Какво точно е било взривното вещество и какво е било неговото количество?

До момента експертите коментират само на базата на това, което виждат на място - какво се е случило или пък какво не се е случило.

А някои от предположенията им се различават от изнесената официална информация до момента.

След извършения втори оглед на мястото, следователи иззеха множество допълнителни улики. Очаква се да стане ясен химическият анализ на взривното вещество.

На този етап от МВР и следствието не са единодушни дали има заподозрени. От вътрешното ведомство обявиха, че има такъв, а следователите нямат подобна информация.

Веселин Герджиков е собственик на конна база в близост до мястото на взрива. Негов служител е усетил ударната вълна, чул е експлозията и видял дима след нея. На завоя в участъка през 10-тина дни ставали катастрофи, каза още Герджиков.

Пламен Василев е експерт по антитероризъм. По думите му дълбока дупка в следствие на взрива няма. Според него устройството е било поставено на поне метър под нивото на пътя. „Не е ясно защо е било поставено това взривно устройство, ако целта е била да се порази автомобил и лица в него, под пътя. На практика голяма част от взривната вълна е отишла в атмосферата нагоре и под ъгъл, издигаща се над пътя”, коментира експертът.  Той обаче е категоричен, че не става въпрос за 3 килограма тротилов еквивалент. По думите му бронираните коли се изпитват стандартно с 15 килограма тротил на 2 метра разстояние и 5 килограма под колелото. Подобни автомобили тежат около 4 тона, уточни Василев.

Според експерта по антитероризъм мотивът за покушение може и да е личен. Той посочи като евентуални заподозрени имената на Васил Божков, Къро, Цветан Василев.

Според журналиста Стоян Нешев при такова мащабно разследване няма как да няма заподозрени за извършител и поръчител. "На снимка, с която разполага ексклузивно NOVA, се вижда част от автомобила на Гешев - пукнат преден фар, за който се твърди, че е ударен от оловна сачма. Главният прокурор е бил със същата бронирана кола и в Украйна. Според запознати тя е най-добрата, с която разполага НСО', посочи той.

ВСИЧКО ЗА ВЗРИВНОТО УСТРОЙСТВО СРЕЩУ КОРТЕЖА НА ГЕШЕВ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.