Те ще продължат до 5 май

Започнаха репетициите за парада по повод Деня на храбростта и българската армия – 6 май.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В сряда вечерта се проведе концерт на военните духови оркестри пред НДК. По-рано имаше и репетиции на армията на летище Доброславци. Там е разположена техниката, която на Гергьовден ще участва в наземния парад. Що се отнася до въздушния парад, той ще бъде поведен от вертолет Ми-17, на който ще се вее националния трибагреник.  Самолети и вертолети ще прелетят от авиобазите в Крумово и Безмер до авиобаза Враждебна.

Репетицията започна с построяване на представителните блокове на Въоръжените сили. Продължи с тържествен марш. И с механизираната колона. Над 60 бойни единици минаха по полигона, сред които танкове, бронирани машини и ракетни установки.

„Личният състав и техниката тук не е всичко, с което българската армия разполага. Това е само представителна извадка от всички видове въоръжени сили и родови войски“, заяви генерал-майор Деян Дешков, командир на Сухопътните войски и командващ парада.

Старши лейтенант Петър Йолтов е участвал шест пъти в парада на Гергьовден. Разказва, че подготовката винаги започва три седмици по-рано.„Всеки ден по пет-шест часа ние маршируваме, за да може да се представим на ниво“, посочи ст. лейтенант Петър Йолтов, Съвместно командване на специалните операции.

Влиза в армията преди повече от 15 години. И я приема за свое призвание… въпреки тежките моменти. „Имали сме много тежки учения, оцелявания, походи, в които разчитаме само на основата на силния си дух“.


Със силен дух може да се похвали и подполковник Велин Кехайов. Той ще води трети блок от Сухопътните войски на парада. „Влязох в армията абсолютно по свое желание. Не съм потомствен офицер, но винаги съм считал армията за основен стожер на държавността“, категоричен е подполковник Велин Кехайов. 

Вярва, че армията не е изгубила от престижа си. А към бъдещето гледа с надежда. „Проектите за модернизация са в ход. В момента поддържаме техника в състояние, в което може да се използва. И съм сигурен, че все повече млади мъже ще искат да са част от българската армия“, изрази надежда подполковникът.  

Започва придвижване на военна техника за парада на 6 май

През 2020 г. и през 2021 г. заради пандемията от COVID-19 нямаше парад на 6 май, като празникът беше отбелязан с прояви, съобразени с противоепидемичните мерки. През 2022 г. също нямаше военен парад на празника. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.