Фокусът на инициативата е ролята на културата за развитието на обществото

„Хоризонти“ е ежегодна визионерска галавечер на списание „Мениджър“, в която медията среща светли умове на нашето съвремие с най-високо ниво лидери в бизнеса на България. Инициативата целѝ приобщаване към един необичаен подход на взаимодействието между обществото и бизнеса през призмата на културното развитие.

Специален гост на галавечер „Хоризонти 2023“ бе изтъкнатият немски учен, историк и музиколог Матиас Теодор Фогт – основател и директор на Института за културни инфраструктури на Саксония.

„Поканен съм да говоря по много трудна тема, която е важна не само за България, но особено за младите, които трябва да вземат решение дали да останат в държавата", обърна се към всички участници във визионерската гала вечер специалният чуждестранен гост-лектор тази година Матиас Теодор Фогт – основател и директор на Института за културни инфраструктури на Саксония. Той представи редица статистически данни, според които в края на 20-и век в българските села в България живеят нула души, а това по думите му, не води до развитие. „Без симбиозата между града и селата, градската система няма да функционира.  Изкуственият интелект и роботите няма да променят това изоставане. Дали ще се промени нещо по този въпрос, остава да се надяваме“, каза Фогт. Според него, в България се нуждаем от помощници. „А кои могат да бъдат най-големите ви помощници?“ попита Матиас Фогт и отговори: "Огледайте тази зала, тук е събран бизнес елита на България". По думите му, в днешните сложни времена можем да потърсим решение в "капитала на страстта". Страстта - към това което правим, работим, създаваме е тази, която е необходима на гражданите и бизнеса, за да подготвят силите на страната за бурните времена, заяви той. „Уважаеми предприемачи, бъдете активни и попитайте младите си служители как може да се повиши капитала на страстта във вашата компания. Обяснете на младите си служители какво е страст и колко много означава тя за вашата компания и ги оставете да помислят самостоятелно и да ви предложат нови проекти. Сигурен съм, че може да използвате страстта, с която управлявате бизнеса си в полза на страстта в цялата страна“, завърши изказването си Фогт.

„Няма по-голям смисъл от това българските политици и бизнес да бъдат заедно по пътя", отбеляза Росен Плевнелиев, президент на България в мандата 2012-2017 г. „Ако искаме да успеем като държава, като нация, ние трябва да имаме правилен подход и план. Ако нямаме правилен подход, планът няма да успее и обратното - ако имаме правилен подход, но планът ни е грешен, пак няма да успеем. Крайно време е културата да бъде такъв приоритет", добави Росен Плевнелиев, който бе гост на церемонията.

Модератор на събитието бе един от най-изявените български кинодейци - Виктор Божинов. Гостите на галавечерта имаха възможност да чуят и музикалните изпълнения на младите български таланти Диана Чаушева и Сион Найман.

Инициативата се провежда под патронажа на президента на Република България Румен Радев, който изпрати следния поздравителен адрес.

"Удоволствие е и тази година да бъда патрон и да ви поздравя по повод ежегодната среща "Хоризонти". Поздравявам екипа на списание "Мениджър" за организирането на галавечерта…Културата има водещо значение за развитието на обществото. Невъзможно е да бъде постигнат реален прогрес, ако той има единствено материални императиви и липсва стремеж към постигането на баланс между технологиите и духовните постижения.“

Официален медиен партньор на събитието е Нова Броудкастинг груп.