Първите F-16 се очакват през 2025 г., обясни той

Честит Ден на храбростта и на Българската армия на всички военнослужещи, военни от запаса, цивилни служители, които работят в системата на Министерството на отбраната и да им пожелая крепко здраве и много професионални успехи. С тези думи военният министър Димитър Стоянов поздрави през ефира на NOVA по случай празничния 6-май.

Той подчерта, че за Българската армия са необходими много повече от отпуснатите средства. „Надявам се да има промяна в положителна посока. В никакъв случай обаче не трябва да слизаме под 1.85 от БВП”, посочи министърът. Стоянов уточни, че модернизацията на Българската армия е забавена тотално и страшно много и апелира: „30 години армията е била подценявана, време е вече политиците да обърнат поглед и към нея”.

Военният министър обясни, че след като МиГ-29 бъдат свалени, българското небе ще бъде пазено от нашите F-16. Дотогава обаче МиГ-овете ще бъдат поддържани в бойна готовност с ремонт на шест двигателя. „Първите два или три самолета F-16 се очаква да дойдат през първото четиримесечие на 2025 г.”, обяви той.

Целия разговор гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА ХРАБРОСТТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.