Какви са роднинските му връзки с покойната Елизабет Втора

Разказ за българската следа в кралското семейство на Великобритания. Какви са роднинските връзки на Симеон Сакскобургготски с Елизабет Втора и има ли място монархията като форма на управление след ерата на британската кралица?

Симеон Сакскобургготски е последният български цар, бивш министър-председател, и въпреки, че е с 11 години по-малък от английската кралица Елизабет Втора, всъщност е неин чичо. Тя пък е пета братовчедка на децата на Симеон Втори. Новият крал на британската корона Чарлз Трети е шести братовчед на внуците на Симеон Сакскобургготски.

СНИМКИ ОТ КОРОНАЦИЯТА НА БРИТАНСКИЯ МОНАРХ ВИЖТЕ ТУК

За близостта на отношенията и уважението между двете фамилии говорят и снимките от диамантения юбилей на английската кралица . Симеон Сакскобургготски присъства и на приема, който беше даден преди сватбата на Кейт и Уилям. Последният български цар и братовчед на английската кралица беше и на траурната церемония за погребението на Елизабет Втора.

Близостта и родствените връзки на последния български цар с останалите в Европа, а и извън нея, монархии изиграват положителна роля за страната ни по пътя на евроатлантическото ѝ развитие с решението на Симеон Сакскобургготски да влезе в българската политика през 2001 година. „Решен съм повече от всякога да изпълня историческия си дълг към България, ако на предстоящите парламентарни избори получа мощна подкрепа от вас”, каза тогава Сакскобургготски. Няколко дни по-късно той получи подкрепата на хората и стана първият цар - министър-председател в историята, на когото никой към днешна дата не отрича приноса за евроатлантическото развитие на страната ни. Симеон сакскобурготски изкара пълен премиерски мандат. След изборите през 2005-а партията му НДСВ става част от Тройната коалиция на страната, която е на власт до 2009 година. След това Симеон Сакскобурготски се оттегли от активната българска политика.

Крал Чарлз III - най-възрастният британски монарх, възкачил се на трона

Снимка: gettyimages

Пестелив на медийни изяви, години по-късно в ефира на NOVA последният български цар - министър-председател сподели, че монархиите имат бъдеще в политическия живот. „Една парламентарна монархията мисля, че е най-демократичната система, но това си е мое мнение”, заяви тогава той. Парламентарна монархия е формата на управление и във Великобритания, в която от днес синът на Елизабет Втора ще седна на престола.

Повече гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАЦИЯТА НА КРАЛЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.