Какво разказват историците

Стремежът към модернизиране на монархията ще отличава крал Чарлз от майка му. Изявите му като принц на Уелс бяха в посока приобщаване на повече слоеве от обществото към монархията. Това каза историкът Мълвина Господинова за "Офанзива".

Според нея прекалените мерки за сигурност може да са причина за по-малкото хора по време на шествието. "От линията на принц Ернст Сакскобурггота произлиза сегашната линия на британското кралско семейство. От друга страна е принц Август, който е баща на Фердинанд. Оттам и връзката между българското царско семейство и британските монарси. В днешната коронация имаше любоптина промяна - перовете не дадоха клетва пред краля. Те съставляват аристокрацията. Липсата на тази клетва буди недоумение, ако не и притеснение", смята тя.

ТЪРЖЕСТВЕНО: Церемонията, на която Чарлз стана крал (ВИДЕО+СНИМКИ)

Историкът проф. Румен Генов заяви, че за сравнително малката навалица по улиците на Лондон може би е виновна телевизията - защото много от тях са предавали на живо. "Предполага се, че тронът на Чарлз датира от времето на Едуард Изповедник. Той получи "короната на Свети Едуард", но тя е изработена много късно - през 1661 г. за коронацията на Чарлз II, когато се възстановява монархията след Английската революция. Той се спасява в изгнание, а след смъртта на Оливър Кромуел се завръща. Чарлз I пък е бил съден от парламента, който се явява и трибунал", посочи той.

По думите му принцеса Даяна и кралица Камила са далечни потомци на наследници на Чарлз II и Стюартовата династия. "Най-вероятно Чарлз ще бъде успешен и активен монарх, тъй като има категорични позиции по различни въпроси", прогнозира историкът.

Целия разговор гледайте въввидеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.