Боевете ескалират с ожесточени стълкновения и въздушни удари

Боевете в суданската столица ескалират с ожесточени стълкновения и въздушни удари на 26-ия ден от сблъсъците, докато делегации на съперничещи си военни фракции продължават преговорите в Саудитска Арабия за прекратяване на огъня и оказването на хуманитарна помощ, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

Висш служител на ООН посредничи между враждуващите сили в Судан

Жители съобщават за сухопътни сражения в няколко квартала на Хартум между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП), както и за ожесточени престрелки в северната част на Омдурман и в източната част на Бахри - два съседни града, които река Нил отделя от Хартум. Армията обстрелва от вчера мишени и в трите града, опитвайки се да прогони СБП, които са поели контрола над големи жилищни райони и стратегически обекти от началото на конфликта, избухнал на 15 април.

От края на миналата седмица делегации на двете воюващи страни водят преговори, спонсорирани от САЩ и Саудитска Арабия, в саудитския град Джеда на Червено море. До момента обаче няма съобщения за постигане на дипломатически пробив.

Конфликтът предизвика хуманитарна криза в третата по големина африканска държава, като разсели над 700 000 души в страната и принуди 150 000 да избягат в съседни държави. Той предизвика и размирици в западния судански район Дарфур. До момента е потвърдена смъртта на около 750 души, а 5000 са ранени.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: Асен Георгиев, БТА