Според директора на Националния център на книгата към НДК трябва просто да сме спокойни, че сме българи

Георги Господинов стана първият български писател, спечелил най-престижната награда за литература в света - „Букър”. Творецът получи приза за романа си „Времеубежище” на церемония в Лондон. 

ИСТОРИЧЕСКИ УСПЕХ ЗА БЪЛГАРИЯ: Георги Господинов спечели литературния „Оскар” - наградата „Букър” (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според директора на Националния център на книгата към НДК Светлозар Желев това постижение е повод за голяма гордост за цялата страна. "Има две неща в думите му, които обожавам. Че не трябва да бъдем горди или да се срамуваме, че сме българи, а просто да сме спокойни, че сме българи. Лутаме се между комплекса за малоценност и манията за величие. Господинов е ерудит от световна величина. „Времеубежище” е еманация на всичко, за което трябва да се замислим, какво трябва да помним и за това, че да преяждаме с миналото е едно от най-вредните неща, и то ражда чудовища", заяви той.

Той се определя не като писател, а като събирач на истории. "През 2020 г. излезе отличената книга. Тя е послание за това, че животът продължава, в тогавашната ситуация на локдаун. Литературата е носител на послания. Надявам се утре да не забравим четенето, книгите и литературата", посочи Желев.

По думите му Георги Господинов казва, че щом си роден в България първо си български писател, но за него най-великото е просто да бъде писател. "Книгата „Времеубежище” ще бъде свързана винаги с 24 май, тя ще бъде част от световния литературен контекст за поколения напред. Българската държава трябва да акцентира на важността на книгите и литературата", подчерта той. 

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.