"В тази криза единствено политиците могат да върнат властта в институциите”, смята Цветанка Андреева

Подкрепата за редовно правителство между първата и втората политическа сила изглеждаше почти осигурена до вчера, когато няколко събития я разколебаха. Първо Николай Денков съобщи, че ГЕРБ искат още министри. По-късно Бойко Борисов беше разпитан два пъти за един час. А Кирил Петков направи изпреварващ ход като съобщи как депутатът от ПП-ДБ Радостин Василев е инструмент на превзетата държава, който е подготвил активно мероприятие.

„В тази криза единствено политиците могат да върнат властта в институциите”, заяви журналистът и политолог Цветанка Андреева в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS.

Според нея, ако двете коалиции не удържат договорената форма за управление, идеята на ДПС, представена днес – за свикване на Велико народно събрание, ще бъде новата теза. „До такава степен институциите ще загубят легитимност, ще че искат преучредяване на държавата”, каза Андреева.

„Когато не знаеш какво да правиш, се хващаш за Конституцията и за идеята за Велико народно събрание”, репликира социологът Кольо Колев. „Сякаш всички подритват властта, без да имат желание да я овладеят. По думите му депутатът Радостин Василев се бори за своето политическо оцеляване.

„Сценките, които наблюдаваме, не правят чест на политическия елит, а в случая – дори и на юридическия елит в лицето на важни фигури от прокуратурата. Това до голяма степен е продукт, на невъзможността на политическия елит да вижда проблемите, да си поставя задачите и да вижда пътя, по който могат да бъдат разрешавани”, обясни социологът.  

 Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook