Два месеца след като встъпва в длъжност, той закрива ДКМС

Как младата гвардия на комунистическата партия се нареди в първите редици на новия капиталистически строй. Мит ли е ролята на Комсомола като инкубатор за програмирани милионери и как беше построен прехода. За сблъсъка между Андрей Луканов и Александър Лилов – следва разговор с продължение. Последният първи секретар на комсомола Росен Карадимов в рубриката „Белези от свободата“.

Белези от свободата: Росен Карадимов: Защо старобългарският не успя да стане трети мъртъв език в света

На 26 години, Росен Карадимов става последният първи секретар на Комсомола. Два месеца по-късно той закрива ДКМС. Тогава, в началото на 1990 година България изглеждаше различно. Верен сателит на разпадащия се СССР малко преди промените страната трудно възприемаше дори пътя на Перестройката, въпреки поръчението от Кремъл. Болезненото отрезвяване от края на тоталитаризма беше платено от всички. С изгорелите спестявания в банките, на опашките за мляко и хляб, в забравените мечти. Днес страната е член на Европейския съюз и НАТО. Вече има цяло поколение, което не помни обръщението другарю. Не познава празните рафтове от магазините.

Не разбира какво означава забраната да говориш свободно. Днес част от това поколение развява знамето на Русия, която е наследник на Съветския съюз.  33 години по-късно, манифестациите за мир от времето на комунизма са заместени от походи за мир, на които сградата на Европейския парламент в София се замерва с червена боя. Дали това са белезите от неразбраната свобода. Отговорът остава открит. В една демокрация на 33.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.