Вторият проучвателен мандат ще бъде връчен в понеделник

В понеделник в 17:00 часа президентът ще връчи втория мандат за съставяне на правителство. Това обявиха официално от Президентството. Той трябва да бъде получен от кандидата за министър-председател на втората по големина парламентарна група.

Обратът в преговорите между първите две коалиции поставя под въпрос, кой ще отиде като кандидат за премиер на „Дондуков” 2.

А пред NOVA съпредседателят на ПП Асен Василев обяви, че пускането на записа вероятно цели да извади преднина в преговорния процес. И добави, че на този запис няма нито една дума, зад която не би застанал. За тях властта не е самоцел и компромисите не са на всяка цена.

Асен Василев: На записа няма дума, зад която не заставам

От своя страна Делян Добрев от ГЕРБ-СДС обяви, че пред страната има две възможности - дясно правителство с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ДБ и ИТН или избори.

Делян Добрев: Дясно правителство на ГЕРБ, ДПС, ДБ и ИТН е възможен вариант

Ден след като ГЕРБ-СДС решиха да замразят преговорите с ПП-ДБ за правителство, първо пред NOVA говори единият от съпредседателите на ПП Асен Василев. „Академик Денков е оторизиран да води тези преговори, заедно   Мария Габриел от другата страна и те ще продължат, когато могат”, каза Василев.

Според него изнесените записи от Радостин Василев имали конкретна цел.

„На този запис няма нито една дума, зад която не бих застанал. Това означава хора, на които имаме доверие като партийно ръководство. Тези хора са одобрени от партньорските служби, което е необходимо условие, записано в закона”, заяви Василев.


„Властта за нас не е самоцел. Властта е, за да могат да се свършат полезни неща за страната – Еврозоната, Шенген, почистване на правосъдната система”, каза Василев.


Във Facebook Делян Добрев ГЕРБ посочва като възможни два варианта пред държавата оттук нататък. Дясно правителство с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ДБ и ИТН. Като ключът за този вариант, според Добрев, се държи от Христо Иванов от ДБ. Вторият вариант били нови избори.

„Ситуацията е, че всеки има ясни позиции, които са доста различни”, каза Василев.

По-рано пред деня ГЕРБ-СДС лансираха и друга теза -  Мария Габриел да бъде първи премиер с втория мандат.

„Смятам, че моралното право е ГЕРБ да има свой премиер”, каза Деница Сачева.

Според Асен Василев обаче не трябва да е така.

И докато БСП стоят в страни от общата картина за кабинет, са категорични.

Свиленски: Възможно е ПП да подкрепят Габриел с цял кабинет на ГЕРБ, също и обратното

„Такова правителство ще бъде нестабилно, несигурно. Според мен преговорите са приключени. Бързането със законите на съдебната система бяха само, за да спасят главата на Борисов”, заяви Георги Свиленски от БСП.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.