"Недоверието между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е нещо позитивно. То ще провокира много по-силен и взаимен контрол", коментира политологът

Ако до преди ден този проектокабинет изглеждаше като антикризисен по своя характер, сега се озоваваме с една програма максимум, която са постигнали нашите евроатлантически политици. И този кабинет има всички шансове да стане реформаторска сила. Вече потенциалът и зарядът са много по-големи. Не помня кабинет, който да е разполагал с такава подкрепа, а тя се дава само срещу реформи. Това заяви в студиото на NOVA политологът Цветанка Андреева, коментирайки официално обявения списък с имена на министри в кабинета „Денков-Габриел”, за който подкрепа вече изрази и ДПС.

По думите ѝ прокетокабинетът „Денков-Габриел” е по-скоро по-широка парламентарна коалиция, а не толкова проправителствена. „Доверието ще трябва да се доказва всеки ден”, подчерта тя.

„Недоверието между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е нещо позитивно. То ще провокира много по-силен и взаимен контрол между отделните съставни части на правителствената и условно наречената парламентарна коалиция. Те не толкова ще се дебнат, колкото взаимно ще се контролират. Надеждата, че такава власт ще е по-ефективна спрямо националните приоритети, които те сами си поставиха – е много по-голяма, защото и гаранциите са по-големи”, коментира тя думите на академик Николай Денков, че „с ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на правителството е консенсусен”.

Според политолога неминуемо ще има сблъсъци между двете коалиции на множество фронтове, но „е много важно, че те ще са донякъде публични и дебатът ще се върне в парламента”. „Защото основната цел на антикризисното правителство е да върне властта в НС и там, където ѝ е мястото - в редовното правителство и да възстанови правовия ред в държавата”.  

„Хубавото е, че реформата се завръща на мястото на революцията. В крайна сметка стискането на ръце е много по-важно в демокрацията. Политиците бяха поставени в коренно различна среда. Вече не сме в онзи контекст на 2020-та година. Различното поведение на политическите субекти е съвсем логична развръзка. То беше очаквано. Говореше се отдавна за евроатлантическо мнозинство”, подчерта Андреева.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.