Според него бившата съпруга на Петьо Еврото е била момиче на повикване за изпълнение на политически или съдебни поръчки

Радев се опита да регулира по недопустим начин конституционно установената процедура. След пропадането на първия мандат, той е длъжен да връчи втория на втората по големина политическа сила. Длъжен е да го направи с цел да се състави. Той няма право на коментари, камо ли на пожелания - "връчете ми папката обратно празна". Това каза за "Офанзива" председателят на "Правосъдие за всеки" Велислав Величков.

Според него бившата съпруга на Петьо Еврото Любена Павлова е била момиче на повикване за изпълнение на политически или съдебни поръчки. "За да проговори си има конкретна причина, тя ни казва поне 30% от истината", коментира той. 

Протест пред президентството и шествие за парламентарна република (СНИМКИ)

"Ако връчва мандати с пожелание да не бъдат реализирани, това означава само едно - иска да управлява еднолично чрез служебните правителства, компрометирайки парламентарната република. Президентът има право на политически изявления, но няма право да се намесва в конституционно установените процедури в своя полза. Последната поголовна смяна на шефовете на служби е негова работа, няма от какво да се възмущава. С цялото си поведение Радев се държи сякаш сме в президентска република", смята той. И допълни, че съставът на ВСС е с изтекъл мандат, но докато бъде избран нов, е легитимен и може да взема решения. 

"Трябва да се променят критериите за избор на парламентарната квота - трябва да участват представители на другите юридически общности, включително адвокатурата, а не действащи прокурори и съдии да влизат през парламентарната квота. Изборът на действащи магистрати става през професионалните квоти", подчерта той.

По думите му Радев би трябвало да свика КСНС. "Аз предпочитам да има дори редовно правителство с третия мандат, а не служебно, защото това е извращение на парламентарната демокрация. Недопустимо е промените в Конституцията да се пишат от ДПС, ние няма да подкрепим подобно нещо", категоричен е Величков.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.