Ирина Русева пече в дома си хляба и го разнася с колело

Икономическата криза във Великобритания удря сериозно малкия бизнес в страната. Всеки втори предприемач казва, че може да се наложи да спре работа през тази година заради рекордната инфлация и твърде високите цени на енергийните източници.

На всеки 90 дни през изминалата година са фалирали над 100 000 компании, което е с 8% повече от предходната 2021 г. Най-сериозен риск има за фирмите в градовете Манчестър и Шефилд, които са разположени в по-бедната северна част на Острова. Точно там обаче през последните кризисни години една българка развива успешен бизнес и дори печели награда за него.

Българин в Германия направи сайт с полезни контакти и съвети за сънародниците ни там

Ирина Русева е бивш служител на една от световните финансови компании, а сега - майстор на хляб с жива закваска. „Работех като мениджър 12 години - откакто дойдох в Англия. Мисля, че това, което научих там, до голяма степен ми помогна да направя бизнеса ми по този начин, по който той е в момента”, споделя тя. 

Промяната идва по време на пандемията. След като публикувала снимки на хляба си във Facebook, поръчките завалели. Наложило се да меси с бебе на гръб, а продукцията разнася на колело. Здравословният хляб и екологичният начин, по който го доставя, правят впечатление на бранша и той ѝ дава наградата „Герой на хляба на Северозапада“.

„Правя по около 450-500 хляба на месец, т.е. малко повече от 100 на седмица и да – всичкият хляб се доставя с колело. Аз самата разнасям хляба. Познавам повечето си клиенти и те ме познават. Много рядко в днешни дни можем да купим нещо, познавайки човека, който го е направил, и от който идва. И аз мисля, че това създава една още по-близка връзка с моите клиенти и затова хората купуват от мен”, казва Ирина.

Оказало се, че българката е трето поколение хлебар. Дядото на баща ѝ бил фурнаджия в селската фурна. След това чичо ѝ и братовчедите ѝ също работели в местната фурна. Ирина обаче строи своя в двора на английския си дом, тъй като кухнята ѝ вече се оказва тясна за разрастващия се бизнес.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.