Николай Денков поиска финансова ревизия на харчовете на служебния кабинет

Първо заседание на новото правителство на България. В първото си изказване в ролята на премиер Николай Денков поиска финансова ревизия на харчовете на служебния кабинет. Малко по-късно стана ясно, че Румен Спецов отново е назначен за директор на Националната агенция за приходите.

Новият премиер поиска от министрите да работят бързо. „Да подготвим документа, който оттук нататък ще бъде нашият план, график, библия, както искате го наричайте, но по който трябва да работим системно и упорито”, поясни Денков.

„Моля ви да действате експедитивно и решително в изпълнението на тези задачи, защото нямаме време. Никой няма да ни даде 100 дни. В същото време, това не трябва да става за сметка на качеството”, добави министър-председателят.

Премиерът Денков пред министрите: Никой няма да ни даде 100 дни, действайте

Ревизията на разходите се налага, за да се изясни с какви пари реално разполага в момента държавата. „В медиите излязоха няколко информации за раздадени, предоставени средства в доста големи размери - милиарди левове, без да е достатъчно ясно дали са насочени целесъобразно”, обясни Денков.

„Появи се и информация, отново в медиите, за забавени процедури в някои министерства, от които също може да настъпят загуби в големи размери. Не знам дали тази информация е вярна - трябва да се провери”, настоя премиерът.

Един от ресорите, за които се появи информация за похарчени милиарди в последните дни на служебното правителство, е пътното строителство. NOVA потърси Иван Шишков, който до вчера беше министър на регионалното развитие. Според него става въпрос за конкурси за пътно поддържане за следващите три години. Подчерта, че не е подписан нито един договор и по тази причина, казва той, не е платен нито лев.


След заседанието министърът на транспорта Георги Гвоздейков заяви, че засега не е притеснен за разходите в неговата сфера, но предстои проверка. „Лично аз ще разпоредя ревизия на моите подведомствени организации и на държавните предприятия”, посочи той.

На този фон на поста като директор на Приходната агенция се връща Румен Спецов. Мотивът за освобождаването на настоящия ръководител на НАП Борис Михайлов е влошаване на събираемостта на приходите от ДДС.

За NOVA Румен Спецов коментира, че заедно с Асен Василев ще прегледат разчетите, за да се установи как може да се подобри събираемостта. Покрай името на Спецов още при първото му назначаване имаше скандал заради това, че преди години е продал фирма със сериозни данъчни задължения. Настоящият партньор във властта ГЕРБ-СДС многократно настояваше за отстраняването му.

Днес с поста си се раздели и директорът на Агенция „Митници” Павел Геренски. На мястото му се връща предходният директор Павел Тонев.

Според вицепремиера Мария Габриел пред министрите Василев е защитил смяната на шефовете на приходните агенции с нуждата от повече пари в бюджета.

След края на днешното правителствено заседание военният министър Тодор Тагарев коментира възможността страната ни да изпрати оръжие за Украйна: „Необходимо е да продължим да оказваме помощ. Това е изключително важно, за да гарантираме нашата сигурност. Какво точно ще дадем - зависи от много други неща. От реални потребности, от това, с което ние разполагаме. Разбира се, че трябва да има разрешение на Народното събрание. Ще действаме по прозрачен и ясен начин”, увери той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.