Властите са затворили границите

Храната в Северна Корея е толкова оскъдна, че хора умират от глад, съобщава BBC. Ексклузивни интервюта, събрани в най-изолираната държава в света, показват, че ситуацията е най-лошата от 90-те години на ХХ век, казват експерти.

Правителството запечата границите си през 2020 г., прекъсвайки жизненоважни доставки. Затегна и контрола върху живота на хората, разказват севернокорейци пред агенцията. От официален Пхенян твърдят, че винаги са давали приоритет на интересите на своите граждани.

От  BBC тайно са интервюирали трима обикновени граждани на Северна Корея с помощта на организацията Daily NK, която управлява мрежа от източници в страната. Хората се притесняват, че ще умрат от глад или ще бъдат екзекутирани за нарушаване на правилата.

Жена от столицата Пхенян е казала, че познава тричленно семейство, което е умряло от глад у дома. „Почукахме на вратата им, за да им дадем вода, но никой не отговори“, каза Джи Йон (името е променено от съображение за сигурност). Когато властите влезли вътре, ги намерили мъртви, каза тя.

Строителен работник, който живее близо до китайската граница, заявил, че запасите от храна са толкова ниски, че петима души в неговото село вече са умрели от глад. „Първоначално се страхувах да не умра от Covid, но след това започнах да се притеснявам, че ще умра от глад“, каза той.

Северна Корея никога не е успявала да произведе достатъчно храна за своите 26 милиона души. Когато затвори границата си през януари 2020 г., властите спряха вноса на зърно от Китай, както и на торове и машини, необходими за отглеждане на храна. Границите са укрепени с ограда и има заповед да се стреля по всеки, който се опитва да ги премине.

От Пхенян Джи Йон е чувала за хора, които са се самоубили в дома си или са изчезнали в планините, за да умрат, защото вече не могат да си изкарват прехраната.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook