"Възнамерявам да направя някои кадрови промени в министерството, без да правя чистка", посочи здравният министър

След като приключи отводняването и почистването на щетите от наводненията сме дали предписания на РЗИ-ата в най-засегнатите области, да се извърши дезинфекция. Това е стандартна процедура, която да премахне всичко, което може да предизвика зараза. Това заяви в студиото на „Събуди се” министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

Той подчерта, че по последна информация няма опасност от преливането на язовир „Огоста”. „Прогнозата за времето е благоприятна. Ситуацията е овладяна”.

Министър Хинков коментира и въпроса дали е възможно зарази да достигнат акваторията на Черно море заради взрива на украинския язовир „Нова Каховка”. „За момента няма никакви данни, че има увеличаване на замърсяването. Правят се периодични проби, както винаги до сега. Имаме готовност, ако се повиши замърсяването с ешерихия коли и ентерококи – да се увеличи честотата на вземане на проби. От специалистите, с които разговарях в министерството, получих уверение, че няма да се стигне най-вероятно до затваряне на плажове през целия летен сезон. Най-голямото замърсяване на морето всъщност идва от нашите води – отпадните води във Варна, промишлено замърсяване”, подчерта той. И допълни: „Не искаме да създаваме паника, нито да прикриваме нещо. Това е истината. Към момента няма опасност за нашето Черноморие”.

Разследване на NOVA: Тайнствен апартамент в болница „Лозенец” с джакузи и сауна

„В момента съм в процес на събиране на екип. Почти съм готов. Ако успея да завърша този процес, смятам сериозно и постъпателно да започна проверки по няколко горещи точки. Една от тях е „Майчин дом”. Проблемът с това здравно заведение очевидно е бил неглижиран до момента. Много внимателно ще прочета одитния доклад, който е на бюрото ми, и който получих в петък. Възнамерявам да направя някои кадрови промени в министерството, без да правя чистка”, посочи министърът.

„Трябват ни опитни хора, които ако може да са неопетнен- ще е прекрасно. Опитните и неопетнени хора не се занимават с политика. Те се занимават със своите си неща, които ги вълнуват. Не им се скача в студената вода. Аз почвам да си задавам въпроса защо скочих в студената вода? Но аз скочих, защото някой трябва да скочи. Винаги ще се намери такъв човек. а това трябва да стане бързо, защото хората се изтормозиха от несигурността”, заяви Хинков.

Здравният министър коментира и започнатата проверка след разследване на NOVA  за луксозния апартамент, открит в болница „Лозенец”. „Все още не съм получил доклада. Поръчах го още докато бях в Люксембург миналия понеделник, където бях на среща със здравните министри от ЕС. Мисля, че докладът ще го получа тази седмица. Според мен обаче това е проблем на службите. Защото този апартамент, за който не знае ръководството, няма документация и стои скрит – може да е някаква квартира. Нека да кажат специализираните органи за какво е служел този апартамент”.

Д-р Николова за болница „Лозенец”: Как съществува такъв лукс без никой да знае? Срамно е!

По повод думите на бившия директор на болницата професор Любомир Спасов, който заяви, че е знаел за апартамента и в него са инвестирани лични средства професор Хинков заяви: „Това звучи много странно. не знам кой е този човек, който ще инвестира частни средства в държавна болница. Освен, ако няма намерение да приватизира бившата Правителствтена болница. не искам да навлизам в подробности, тъй като още не съм видял доклада. Но мога да кажа какво мисля принципно по този въпрос. Мисля,м че не трябва да има привилигировани болници или болници за привилигировани хора. Такъв е случаят с Правителствена болница, която продължава да е такова място, макар да я отвориха за населението”.

Здравният министър обяви, че ще провери състоянието на всяка една болница, която е с държавно участие. „Ще направя необходимия извод и оценка как се управляват държавните болнични дружества, защото това е ключово, за да преценим какви средства има в здравеопазването”.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.