Изобретението може да бъде използвано в различни случаи

Екип японски учени от Токийския университет са създали роботизирана система от ръце, които могат да се сменят. Моделът се състои от преносимо устройство с шест терминала и подвижни роботизирани ръце, контролирани от човек. Целта е да изследват социалните взаимодействия.

"Основната характеристика на тази система, е не само да се предоставят на хората повече от две ръце, но и да могат да ги свалят и прикрепят, за да ги споделят един с друг чрез гнездата на гърба", обясни Масахико Инами, професор от университета в Токио.

Робот засажда семена в Амазонската джунгла

Базовият модул тежи приблизително 14 кг и може да се предлага с различни дизайни на "ръцете". Професор Инами обясни, че в момента разполагат само с този вид ръце. „Но в бъдеще например, ако желаете да ви поникнат крила от гърба или да прикрепите дрон, чрез смяната на тези приспособления ще можете да придобиете редица способности. Мисля, че това би могло да бъде възможно", каза японският учен.

Според професора това е една от най-успешните технологии в света. Засега "ръцете" могат да се управляват дистанционно чрез манипулиране на тяхна умалена версия докато основната се версия се движи в синхрон.

Безсъние и самота: До какво може да доведе взаимодействието с изкуствен интелект

Масахико Инами описва, че "кукловодът" може да ги контролира от разстояние. „В Япония имаме традиционен куклен театър, наречен "бунраку", при който трима души манипулират една кукла, така че това е доста подобно на този тип дистанционно управление", разказа професорът.

В противовес на визията за роботи и изкуствен интелект, които заместват хората, работата на Инами се стреми да изследва как технологията може да функционира като продължение на човешкото тяло. Масахико Инами иска да види нови видове представления, използващи тялото, да наблюдава създаването на нови форми на изкуство. „Бих искал да стимулирам творчеството и да ускоря разпространението му в обществото. Това е светът, който искам да създам", каза проф. Масахико Инами.

Той вярва, че употребата на неговото изобретение може да варира. От търсене и спасяване след бедствия до нови форми на артистично изразяване, подобно на танцьора, който се движи в синхрон с машината.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.