След успешно лечение той се връща към състезателното колоездене и печели 7 титли на Тур дьо Франс

Ланс Армстронг е една от най-известните, но и противоречиви фигури в световния спорт. Преди да стигне до мечтаните титли обаче той трябваше да спечели битката с рака и този опит го накара да създаде фондация, която продължава да помага на хората с подобна съдба.

След успешно лечение той се връща към състезателното колоездене и печели 7 титли на Тур дьо Франс. По време на кариерата му се появяват спекулации за злоупотреба с допинг вещества, подобряващи физическото представяне. 

Колоездачът Ланс Армстронг връща 10 млн. долара на спонсорите

През 2012 г. Американската антидопингова агенция стигна до заключението, че употребата на допинг в редиците на U. S. Postal Service е била с такива размери, които историята на спорта досега никога не е виждала. 

В резултат на това Ланс губи повечето от трофеите си, включително седемте титли от Тур дьо Франс и бронзовия олимпийски медал от 2000 г. Той също така получава доживотна забрана от колоездене и други спортове, които се ръководят от антидопингови правила. Отначало Армстронг отрече всички твърдения, че е употребявал забранени вещества, но през 2013 г., в интервю с Опра Уинфри, той призна всичко.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.