Ние работим "на парче", без стратегия, обясни той

"След обследване на блоковете на АЕЦ "Козлодуй", с цел увеличаване на живота им, беше констатирано, че реакторите могат да издържат 30-годишен период. Тоест, ако действаме и не взимаме парите на АЕЦ "Козлодуй", за да има възможност да се рехабилитира и да може да се модернизира, това оборудване, което не може да се сменя ще изкара 30 години. Това коментира Валентин Николов, бивш директор на БЕХ, в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS. 

"Ние работим "на парче", без стратегия. Но логиката е следната - имаме едно оборудване, което създава цикъла на производство, което сме го платили. И то е почти цялото, има малка част, която е в заводите, където се произвежда. Тоест ние трябва да го приберем, съответно ще си платим лихви, логистика, съхранение, консервация и т.н. Ще трябва да го приберем, защото украинците най-вероятно ще искат всичко, а не само парогенераторите", каза Николов. 

"Когато енергетиката се нуждаеше от пари, 2015 г. знаете какви дефицити бяха натрупани, държавата каза: "Оправяйте се, вие сте една бездънна яма, в която колкото и пари да се налеят - ще изчезнат", от гледна точка на това, че там са огромни потоци от пари. Така че държавата, ако ще взима, трябва да реши и да дава. Затова е необходима тази стратегия, за да се знае какво трябва да се изгради, кои години, колко пари трябват и да се остави на енергетиката или тя да изкара средствата, или държавата да застане зад нея". Това коментира още Валентин Николов по отношение на обвиненята на БСП, че продажбата на реакторите на "Белене" са заради липси на милиони. 

"В момента търсим да диверсифицираме не само горивото на АЕЦ "Козлодуй", а всички дейности, анализи и т.н, защото вече с руската страна комуникацията става все по-трудна. И то не защото руската страна не иска, а защото санкциите "чукат на вратата". Няма как да бъде доставено оборудване. Логистиката е много трудна", посочи Николов. 

"Търсим вариант да бъдат диверсифицирани и Украйна е един от вариантите, да сменим институтите с украински, да сменим торбините, да сменим системите за сигурност. Тоест вместо руски, можем да вземем украински и да ни консултират украински специалисти. Украйна е много важен партньор за нас и не само в ядрената част", посочи  Валентин Николов. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.